Een foto van een aanval op Mikolajiv eerder deze week.
2022 Kyodo News

Oekraïense graantycoon omgekomen tijdens Russisch bombardement op Mikolajiv: "Geen toeval, maar moord"

In Oekraïne is een bekende graanexporteur en een van de rijkste zakenmensen van het land omgekomen tijdens een Russisch bombardement op de zuidelijke stad Mikolajiv. Ook zijn vrouw overleefde de aanval niet. Volgens Oekraïne gaat het om een "moord met voorbedachten rade".

De zuidelijke stad Mikolajiv werd de voorbije 24 uur zwaar gebombardeerd door het Russische leger. Daarbij is ook een bekende Oekraïense zakenman omgekomen, de 74-jarige Oleksi Vadatoerski. Ook zijn vrouw kwam om het leven. Een Russische raket kwam naar verluidt in de loop van de nacht op hun huis terecht.

Vadatoerski was een van de rijkste zakenmensen van Oekraïne en heeft veel betekend voor de graanexport vanuit Oekraïne. Zijn bedrijf Nibulon exporteerde voor de oorlog in Oekraïne graan naar 70 landen.

In Oekraïne wordt verontwaardigd gereageerd op de dood van Vadatoerski en zijn vrouw. "Dit is geen toeval, maar moord met voorbedachten rade", reageerde een adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. "Het feit dat de raket de slaapkamer van hun huis raakte, laat er geen twijfel over bestaan: Vadatoerski was het doelwit."

De dood van de graantycoon komt er net op het moment dat de graanexport uit Oekraïne weer opgestart wordt. Vorige week sloten Oekraïne en Rusland daarover een akkoord met Turkije en de Verenigde Naties. Volgens een medewerker van de Turkse president Erdogan zou het eerste schip met graan mogelijk morgen uit Oekraïne kunnen vertrekken.

De bombardementen op Mikolajiv waren volgens de burgemeester "waarschijnlijk de zwaarste" Russische bombardementen op de stad sinds het begin van de Russische invasie eind februari. Onder meer een hotel, een sportcomplex, twee scholen en verschillende huizen werden beschadigd.

Mikolajiv ligt op de weg naar Odessa, de belangrijkste havenstad van Oekraïne. De stad is al meermaals het doelwit geweest van Russische bombardementen.

Ook elders in het land vonden opnieuw Russische bombardementen plaats, onder meer in Charkov en Soemi in het noordoosten.

Op het door Rusland geannexeerde Krimschiereiland werd dan weer het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot geraakt, volgens Rusland door een Oekraïense drone. Er vielen naar verluidt 6 gewonden. Oekraïne ontkent achter de aanval te zitten en heeft het over Russische "provocatie".

Door de vermoedelijke drone-aanval werden de geplande festiviteiten voor "Marinedag" afgelast op de Krim. Marinedag is een jaarlijkse feestdag in Rusland, waarbij de strijdkrachten op zee in de kijker worden gezet.

Op het geannexeerde schiereiland viel de viering dus in het water, elders in Rusland vonden wel parades plaats. De Russische president Vladimir Poetin woonde de parade bij in Sint-Petersburg, zijn thuisstad. 

Bekijk: Rusland viert "Marinedag", president Poetin woont militaire parade bij in Sint-Petersburg

Videospeler inladen...

Poetin kondigde er onder meer aan dat de Russische marine hypersonische raketten krijgt. Dat zijn raketten die vele malen sneller dan het geluid kunnen vliegen, waardoor ze moeilijker te onderscheppen zijn door luchtafweersystemen.

Wanneer de marine over die raketten zal beschikken, is niet duidelijk. Rusland pakt wel vaker uit met hypermoderne wapens terwijl ze eigenlijk nog in ontwikkeling zijn.

Poetin maakte ook bekend dat Rusland een nieuwe maritieme doctrine heeft goedgekeurd, die de Russische belangen moet beschermen, met name tegen zijn belangrijkste vijand, de Verenigde Staten. Rusland beschouwt in die doctrine ruime stukken zee als zijn strategische invloedssfeer: van de Baltische Zee in het westen over het noordelijke poolgebied tot aan de Beringzee in het verre oosten van het land.

Meest gelezen