Represented by ZUMA Press, Inc.

Voorbode van offensief in eigen land? Waarom de Oekraïners ineens moeten evacueren

De Oekraïense regering heeft beslist dat de hele streek rond de oostelijke stad Donetsk moet worden ontruimd. Dat heeft president Zelenski gezegd in een videoboodschap. Het bevel geldt voor de gebieden die nog niet onder de controle van de Russische troepen staan. Die evacuatie past helemaal in de plannen om volgende maand een zomeroffensief te starten. Want de winter staat - militair gezien - bijna voor de deur. 

Er wonen nog honderdduizenden mensen in de oorlogszone van de Donbas in het oosten van Oekraïne, en die moeten de streek verlaten. De evacuatie moet een feit zijn voor de winter,  omdat de aardgasvoorziening in de streek vernietigd is. De Oekraïense regering beseft dat het een huzarenklus zou worden als het die landgenoten bij de grens deze winter moet warm houden en voorzien van voedsel en elektriciteit. Hoe minder energie daarin gestoken moet worden, hoe meer focus er kan komen op de komende strijd in het zuiden van Oekraïne.

Zelenski zegt dat velen in het oorlogsgebied weigeren te vertrekken, en vraagt daarom dat iedereen die daar familie of vrienden heeft, probeert hen te overtuigen daar weg te gaan. Hij belooft compensaties voor de geëvacueerden.

BEKIJK - "Vertrek, we zullen je helpen", belooft Zelenski:

Videospeler inladen...

Door een bufferzone te creëren in het Oosten bij Donetsk ontneemt Oekraïne Rusland de kans om daar offensieven te blijven uitvoeren waartegen het moet reageren. En op die manier kan Oekraïne zich verder focussen op de strijd in het Zuiden. Rusland voert al enkele weken aanvallen uit, maar slaagt er nauwelijks nog in om terrein te veroveren aan de frontlinie in het Oosten. De bevolking wordt wel dagelijks bestookt door Russische artillerie-aanvallen. 

Een hoge generaal bij de NAVO vertelde me onlangs nog dat westerse militaire planners ervan uit gaan dat Rusland heel het zuiden van Oekraïne in handen wil krijgen. Mocht Rusland erin slagen om die laatste havenstad Odessa te veroveren, dan kan het Oekraïne economisch wurgen. Oekraïne is immers afhankelijk van de verschillende Zwarte Zeehavens om de miljoenen tonnen aan landbouwproducten en meststoffen te exporteren. 

Oekraïne kondigde eerder al aan dat het in het zuiden opnieuw gebied wil heroveren op Rusland. Militair zien we daar alle voorbereidingen voor. Oekraïne is op systematische wijze Russische voorraaddepots, munitiedepots en controle- en commandoposten in het zuiden aan het bombarderen. Dat wijst op een strakke militaire planning en grondige militaire inlichtingencapaciteit aan Oekraïense kant. Militair is dit de meest haalbare zet voor Oekraïne: het ontzet de kwetsbare en strategische havenstad Odessa, en de regio ligt het verst van de Russische grens, waardoor Rusland een heel lange en dus kwetsbare logistieke operatie moet opzetten om er militair materieel te krijgen. 

Oekraïne is er de voorbije week in geslaagd om de laatste bruggen naar de zuidelijke stad onklaar te maken, waardoor de Russische troepen er maar moeilijk bevoorraad kunnen worden.

Koning Winter staat voor de deur

De tijd dringt voor Oekraïne. Rondom deze tijd wordt heel wat nieuw westers militair materieel geleverd en kregen Oekraïense militairen voldoende opleiding om er mee te werken. Het gaat daarbij onder meer zelfs over oude Sovjet MIG-gevechtstoestellen. Maar ook over Britse raketsystemen die tot op de vijf meter precies kunnen bombarderen. Zo leveren de Britten het M270-systeem (M270 Multiple Launch Rocket System). Dat is vergelijkbaar met het M142-systeem (High Mobility Artillery Rocket System/HIMARS) dat door de Verenigde Staten gestuurd wordt. 

Wil Oekraïne de zuidelijke stad Cherson heroveren, dan kan het niet te lang meer wachten, want ook al is het nu ijsjesweer, binnen drie tot vier maanden zet de harde winter zich door in Oekraïne.

En ook al wordt er vandaag op een andere hoogtechnologische manier oorlog gevoerd, Koning Winter blijft in het oosten van Europa de moeilijkst te voorspellen vijand, voor elke partij in deze oorlog. Aan de Russische militaire school wordt nog steeds onderwezen hoe de legers van Napoleon en Adolf Hitler werden uitgedund door sneeuw en koude. 

AFP or licensors

Meest gelezen