Antwerpse winkeliers zeer tevreden over koopjesperiode

De Antwerpse winkeliers kijken zeer tevreden terug op de koopjes. Een derde van hen kan verkoopscijfers voorleggen die bijna terug op het niveau van voor de pandemie zitten. "Door de strenge koopjeswetgeving weten mensen dat ze bij ons sterke kortingen zullen krijgen", legt regioverantwoordelijke Nico Volckeryk van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) uit.

De Antwerpse winkeluitbaters blikken tevreden terug op de afgelopen zomerkoopjes. Een derde van hen draaide een omzet die bijna terug op het niveau zit van 2019. "We hebben topweekends gehad met evenementen zoals de Tall Ships Races en de Bollekesfeesten. Maar je mag natuurlijk ook niet de invloed van drie weekends Tomorrowland onderschatten. We hebben heel veel festivalgangers naar Antwerpse winkels kunnen krijgen. Vooral kleding en schoene verkochten goed", licht Volckeryk toe. 

Onze koopjes zijn een sterk handelsmerk in het buitenland
Nico Volckeryk, regioverantwoordelijke NSZ

Volgens Volckeryk valt het succes te verklaren door onze koopjeswetgeving. "We zijn een van de weinige landen met strenge regels rond bijvoorbeeld de duur van de koopjesperiode. Mensen weten dat ze hier tijdens de koopjesperiode op sterke kortingen kunnen rekenen. Dat maakt van onze solden een handelsmerk dat ook bekend is in Nederland en zelfs Frankrijk." 

Onzeker najaar tegemoet

Hoewel winkeliers nu dus zeer gelukkig zijn, kijken ze met een bang hart naar het najaar. "Ze maken zich zorgen over stijgende energieprijzen en het conflict in Oekraïne.  Die kunnen mensen aansporen om meer te besparen. Dat verklaart ook voor een deel de goede verkoop. We zagen dat mensen echt meer focusten op buitenkansjes. Vroeger durfden koopjesjagers tegelijk meer van de nieuwe collectie te kopen. Dat is nu veel minder. Misschien willen klanten nu meer uitgeven om in het najaar te kunnen besparen." 

Meest gelezen