De droogte laat zich ook duidelijk voelen bij de bomen.
James Arthur Photography

Het is geleden van 1885 (!) dat juli nog zo droog was

De voorbije maand juli telde maar 5 neerslagdagen in Ukkel, en dat is historisch - net als de totale neerslaghoeveelheid, die bedroeg amper 5,2 liter water per vierkante meter. Het zijn waarden waarvoor we ruim 135 jaar terug moeten keren naar de 19e eeuw, meer bepaald naar 1885.  

Geen mals gras meer voor de koeien, bruine gazons en bomen die er flets bij staan of zelfs al hun bladeren beginnen af te gooien: de droogte die eerder al was ingezet is door de voorbije julimaand nog versterkt. 

Juli 2022 was in meerdere opzichten heel speciaal. Zo waren er maar 5 neerslagdagen, tegenover 14,3 gemiddeld. Voor een lager aantal neerslagdagen moeten we teruggaan naar... de 19e eeuw. Weerman David Dehenauw van het KMI zegt dat er enkel een lager aantal neerslagdagen was in 1885 (2), 1835 (4) en 1869 (4). 

Er viel tijdens de voorbije julimaand amper 5,2 millimeter neerslag in Ukkel of 5,2 liter water per vierkante meter. Het langjarig gemiddelde voor de voorbije 30 jaar bedraagt zowat 77 liter. We kwamen de voorbije maand dus maar liefst 7 emmers water te kort per vierkante meter. Zo'n laag neerslagcijfer is net geen absoluut record, maar het was wel geleden van 1885. Toen moesten we het stellen met 2,9 millimeter. 

Toch vielen er hier en daar nog wat buitjes en zijn er regionale verschillen. De minste neerslag viel in Belgisch Lotharingen met ongeveer 5 procent van de normale hoeveelheid. Aan de kust viel met circa 35 procent van de normale hoeveelheid de meeste neerslag. Het kleinste maandtotaal (2,9 mm) werd in het Luxemburgse Buzenol (Etalle) opgetekend. Het grootste dagtotaal (24,7 mm) werd op 20 juli in Kluizen (Evergem) gemeten. 

Landbouwer Filip uit Middelkerke merkt dat de droogte ongeziene schade veroorzaakt op zijn grond:

Videospeler inladen...

Zonnigste juli sinds 2006

Daar bovenop komt nog eens de vele zonneschijn, ook die waarde was bijzonder. De zon scheen bijna 274 uur, 70 uur meer dan normaal. In de voorbije 30 jaar deed enkel juli 2006 beter. 

We konden vaak genieten van een hogedrukgebied, en dat vertaalt zich in een andere recordwaarde: met 1.021,3 hectopascal gemiddeld werd er een recordwaarde aan hoge luchtdruk opgetekend op zeeniveau. Juli had overigens nog een uitschieter, naar de lage kant dan. Er was weinig wind, amper 2,7 meter per seconde gemiddeld.  

Qua temperatuur springt juli er niet uit, al was de maand toch weer warmer dan gemiddeld. De algemene gemiddelde temperatuur was 19,5 graden Celsius, tegenover 18,7 normaal.

Het neerslagtekort dat zich in april, mei en juni al had opgebouwd, met als aanjager de hoge verdamping, is door de uizonderlijke julimaand opgelopen tot ruim 250 millimeter neerslag. 

Voorlopig zit er niet echt een kentering aan te komen: ook de komende dagen verlopen droog en warm (tot zelfs tropisch warm), al zou er donderdag wel kans zijn op onweer wanneer een koufront een einde maakt aan de opstoot van warme lucht.  

Bekijk hier de explainervideo met weerman Frank Deboosere over waarom het neerslagtekort al veel groter is dan wat we in juli te kort kwamen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen