Droog en warm weer is spelbreker voor bloemenkwekers

Het droge en warme weer gooit roet in het eten bij de bloemen- en plantenkwekers, en al zeker bij wie in volle grond teelt. Er is te weinig water en de bloemblaadjes verschroeien door de zon. "We moeten constant zoeken naar oplossingen en bijsturen", vertelt Tom Braeckman, eigenaar van tuincentrum Braeckman in Laarne. "Door de hitte hebben we zo’n 20 procent minder bloemen en planten."

De op één na warmste dag sinds het begin van de metingen ligt nog geen 2 weken achter ons en het KMI kondigt voor woensdag alweer code geel aan. Het zijn warme en droge maanden en dat brengt kopzorgen met zich mee in verschillende landbouwsectoren. Zo ook bij de bloemenkwekers. 

Te weinig water in de grond

"De bloemen zijn sneller uitgebloeid, de bloemblaadjes verschroeien en ons waterverbruik stijgt", vertelt Tom Braeckman. Hij groeide op in het tuincentrum van z’n vader en nonkel in Laarne en staat er sinds 2020 ook aan het roer. Ondertussen breidde hij de zaak uit met een plukweide waar je zelf een boeketje kan plukken en samenstellen. "We besparen op water waar het kan en geven wat extra waar nodig. We pompen ook grondwater op. Verder zijn er wel een aantal maatregelen die je kan nemen: zo kan je een boompje planten om extra schaduw te creëren en het water naar de planten brengen via druppeldarmen. We moeten constant zoeken naar oplossingen en bijsturen."

(Lees verder onder de foto)

Tom Braeckman in zijn plukweide in Laarne.

Dagen met temperaturen van 30 graden zijn we liever kwijt dan rijk

Tom Braeckman

Alle hens aan dek dus, en dat laat zich ook merken in de omzet. "De droogte kost ons zo’n 20 procent van onze totale opbrengst. De vaste planten doen het gelukkig beter dan de veldplanten. Hun wortels reiken dieper, waardoor ze meer water opnemen en dus beter tegen de droogte kunnen. We gaan dan ook meer inzetten op vaste planten. De keerzijde is wel dat de aankoopprijs ietsje hoger is."

Ook in het voorjaar deden de temperaturen de bloementelers zwoegen. Veel voorjaarsplantjes konden niet goed tegen de hitte, de bloemen die het wel haalden, bloeiden te snel uit. Wie een bloemetje wilde plukken, moest er dus snel bij zijn. Al is er wel één klein lichtpunt voor de telers: door het warme weer besparen ze nu een aardig centje op gas. "Onze gaskost is momenteel bijna nul, maar goed: de waterkost is wel hoger", besluit Braeckman. "Droge, warme periodes brengen voor ons meer nadelen dan voordelen met zich mee. Dagen met temperaturen van 30 graden zijn we liever kwijt dan rijk."

Meest gelezen