Koen Boesman

40-tal schrijvers werkt tien uur lang op een vlot aan een nieuwe voorstelling in Leopoldspark in Oostende

Een 40-tal schrijvers werkt vanop een vlot op het Leopoldspark in Oostende aan een nieuwe theatervoorstelling: "De verdronken ballades van Testerep". Dat was een eiland dat meer dan 600 jaar geleden zonk voor de kust van Oostende. Per vlot staat er een klein bureautje, geplukt uit een schrijverskamer. Ze zijn om 11 uur begonnen en werken nog tot 21 uur vanavond.

Toch wel een bijzonder zicht vandaag in het Leopoldspark in Oostende. Daar zitten schrijvers op kleine vlotten op de vijver. Ze werken samen aan een nieuwe voorstselling. "Er komen een aantal professionele schrijvers onder wie Lara Taveirne en Peter Holvoet-Hanssen", vertelt artistiek leider Koen Boesman. "Maar er komen ook een aantal liefhebbers langs. We hebben een oproep gedaan. Wie zin had, mocht zich aanmelden. Zij krijgen dan begeleiding van coaches van Wisper en Creatief schrijven."

Leven op een zinkend eiland

De schrijvers werken samen aan hetzelfde theaterstuk. "Ze creëren vanuit hun eigen fantasie en hun eigen verhalen materiaal voor "De verdronken ballades van Testerep". Hun fragmenten puzzelen wij dan samen tot een theatervoorstelling die in december in première zal gaan in De Grote Post in Oostende", legt Boesman uit. "Het gaat over het eiland Testerep, dat tussen Oostende en Westende lag. Het is in 1394 weer verzonken omdat de inwoners van toen slecht zijn omgegaan met de kustlijn. Het vlot waarop de schrijvers in het Leopoldspark zitten staat symbool voor het zinkend eiland."

De schrijvers moeten geen 10 uur lang aan hetzelfde bureautje blijven zitten. Er zit een doorschuifsysteem in. Sommige schrijvers blijven een uur, andere werken iets langer door.

Koen Boesman

Meest gelezen