Het grootste stuwmeer van de VS, Lake Mead, staat historisch laag.
AFP or licensors

Van oorlogsschip tot maffiamoord: grootste stuwmeer in VS geeft oude geheimen prijs door droogte

Door het gezakte waterpeil van het stuwmeer Lake Mead bij Las Vegas (Nevada) zijn de laatste maanden verschillende ontdekkingen gedaan. Zo zijn tot nu toe drie lijken, maar ook een oorlogsschip boven water gekomen. Door de aanhoudende droogte wordt verwacht dat het waterpeil, dat nu al historisch laag staat, nog verder zal zakken. Daardoor zou het meer nog andere geheimen onthullen.

Door de klimaatverandering en droogte kent Lake Mead, het grootste stuwmeer van de Verenigde Staten bij Las Vegas (Nevada), een historisch laag waterpeil. Het kunstmatige meer, dat samen met Lake Powell zo'n 40 miljoen mensen van water voorziet, is momenteel maar voor 27 procent gevuld. Daardoor komen oude geheimen bovendrijven. Letterlijk, want de laatste maanden zijn in het meer onder andere verschillende lijken gevonden.

De golf van ontdekkingen begon allemaal toen schippers in mei een vat ontdekten waarin de resten van een man zaten die volgens de autoriteiten tussen midden jaren 70 en begin jaren 80 werd doodgeschoten. Er werd een onderzoek geopend naar de identiteit van de man, maar de moord zou alvast alle kenmerken hebben van een maffiamoord.

Een week na die ontdekking stootten twee peddelende zussen op wat zij dachten dat de beenderen van een dikhoornschaap waren, maar wat een ander stel menselijke resten bleek te zijn.

"Ik zou zeggen dat er een zeer goede kans is dat we, als het waterpeil daalt, nog meer menselijke resten gaan vinden," zei Ray Spencer, een luitenant bij de politie van Las Vegas toen. En zo geschiedde. Eerder deze week wees iemand parkwachters op nog meer menselijke resten, gedeeltelijk bedekt door modder. Het onderzoek naar die beenderen loopt nog. 

De witte randen aan de rotsen verraden het gezakte peil.
AFP or licensors

Maar er is nog meer. Naast de lijken die tot nu toe gevonden zijn, is begin deze zomer ook een schip opgedoken dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ingezet werd om de Coloradorivier te onderzoeken, de rivier waarvan het water in Lake Mead afkomstig is.

Daarnaast ligt al sinds 1948 een neergestort B-29-vliegtuig in het water. Het ligt nog steeds ver onder de oppervlakte, maar nu het waterpeil daalt, bereikt het daglicht het vliegtuig voor de eerste keer in decennia.

Het oorlogsschip lag vroeger zo'n 60 meter onder water.
2022 Getty Images

Archeologische vondsten

Hoewel verschillende bezoekers van het meer al meldingen hebben gemaakt van mogelijke resten die dierenbotten of rekwisieten bleken te zijn die door plaatselijke duikers waren achtergelaten, wordt verwacht dat het waterpeil nog meer zal zakken en Lake Mead nog meer geheimen zal onthullen.

"Dat is onvermijdelijk", zegt Michael Green, docent geschiedenis aan de Universiteit van Nevada, Las Vegas. Volgens hem is het typerend voor zulke meren om van alles op de bodem te hebben en is het gewoon kwestie van wachten. "Toen het meer gevormd werd in de jaren 30 waren bovendien archeologen in het gebied aan het werk. Mogelijk komen dus ook nog archeologische vondsten bovendrijven."

Toch hoopt Green gewoon dat het waterpeil weer stijgt, zelfs als dat betekent dat de ontdekkingen binnenkort ophouden.

Meest gelezen