Videospeler inladen...

2022, nu al een grand cru-jaar voor hernieuwbare energie: nog nooit zoveel zonne-energie als vorige maand

Nooit eerder werd er zoveel zonne-energie geproduceerd in ons land als de voorbije drie maanden. In mei en juni werden al records gebroken, maar vooral de voorbije maand juli valt op. Toen werd er ongezien veel zonnestroom geproduceerd, zagen ze bij hoogspanningsnetbeheerder Elia: "We noteerden 935 gigawattuur, een nieuw record."

Terwijl de mussen en het mos de afgelopen tijd spreekwoordelijk van het dak vielen, heeft deze zonnige en kurkdroge zomer ook één groot voordeel: de zonnepanelen op ‘s lands daken produceren als nooit tevoren. Dat grote plaatje ziet Elia, de organisatie die het hoogspanningsnet, de ruggengraat van onze elektriciteitsnet, beheert.

“De afgelopen drie maanden werd het ene na het andere record gebroken”, zegt Elia-woordvoerder Marie-Laure Vanwanseele aan VRT NWS. De hoofdprijs gaat naar juli. 

De afgelopen drie maanden werd het ene na het andere record gebroken.

Marie-Laure Vanwanseel (Elia)

“Er is in ons land nog nooit zoveel zonne-energie geproduceerd als in de voorbije maand. We noteerden 935 gigawattuur, dat is een nieuw record”, klinkt het bij Elia. Het vorige record dateerde pas van mei, met 888 gigawattuur. En juni moest met 875 gigawattuur al niet veel onderdoen.

Dat ligt allemaal een stuk hoger dan het vorige record, van mei 2020. Toen werd 683 gigawattuur zonnestroom geproduceerd. Dat is twee jaar lang overeind gebleven door de sombere zomer van 2021.

Beluister hier het gesprek in "De ochtend" op Radio 1 met energie-expert Daniëlle Devogelaer:

Meer zon en meer panelen

Bij Elia zien ze twee oorzaken van de huidige recordcijfers: het uiterst zonnige weer en het aantal zonnepanelen dat blijft toenemen. 

Dat eerste kon iedereen natuurlijk zelf al vaststellen, maar de officiële cijfers van het KMI tonen ook objectief aan dat de zon de afgelopen maanden flink wat overuren heeft geklopt:

Elia ziet ook het zogenoemde “geïnstalleerde vermogen”, het aantal zonnepanelen, gestaag toenemen. “Daardoor wordt de capaciteit elk jaar verhoogd”, zegt Marie-Laure Vanwanseele. “We zitten nu 20 procent hoger dan vorig jaar.”

Op deze grafiek zie je hoeveel "geinstalleerd vermogen" er de afgelopen jaren telkens bijkwam. Voor dit lopende jaar zijn de cijfers vanzelfsprekend nog  niet volledig: 

Bij Elia stellen ze ook vast dat het aandeel zonne-energie in de elektriciteitsmix de afgelopen maanden extreem hoog was: tot 15 procent van ons elektriciteitsverbruik werd gedekt door zonne-energie. Dat is ook een nieuw record. 

Bij Elia merken ze ook dat wind en zonne-energie in België behoorlijk complementair zijn. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de cijfers van februari. Je verwacht het niet, maar qua hernieuwbare energie was dat tot nu toe dé topmaand: 25 procent van de elektriciteit kwam toen uit hernieuwbare bronnen, zoals je ook kan zien in deze grafiek:

"In februari heeft het bijna dagelijks geregend en was er amper zon. Maar toen was er wel heel veel wind", legt Marie-Laure Vanwanseele. "En dat is een fenomeen dat vaak terugkomt in België: vaak waait het meer als er minder zon is, en omgekeerd is er vaak meer zon als het windstil is." 

"Daardoor zitten we met een relatief stabiel aandeel van hernieuwbare energie in onze energiemix. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de balans in ons elektriciteitsnet (waar Elia verantwoordelijk voor is, red.)."

Maar wat als er geen van beiden is - weinig zon en weinig wind? Dan is er nog altijd de wisselwerking binnen Europa, zeggen ze bij Elia: “Als het bij ons wat minder waait, kunnen we vaak wel windenergie vanuit Denemarken importeren. Daarom is het ook belangrijk om met die landen verbonden te zijn.” 

Meest gelezen