Extra ruimte voor watersport aan de kust: "Voorziene zone werd te klein voor alle sporters"

Over de hele Belgische kust is de bestaande watersportzone uitgebreid van 5,9 kilometer naar 9,2 kilometer. Er komt dus 3,3 kilometer bij, “maar er is nog genoeg ruimte om te zwemmen in de zee”, aldus minister van Noordzee, Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Watersportclubs tellen elk jaar meer leden, waardoor de gereserveerde zones steeds drukker en drukker worden. Hierdoor wou minister Van Quickenborne dat er meer ruimte zou vrijgemaakt worden. “Alle kustgemeentes behalve Zeebrugge breiden hun zone voor watersport verder uit. In totaal is er ten opzichte van vorig jaar zo'n 3,3 kilometer extra watersportgebied bijgekomen.”

In de coronaperiode is de interesse voor watersport enorm gegroeid. “Er zijn nu zo’n 30.000 leden”, zegt de minister. “Meer nog, er zijn zelfs mensen die speciaal voor de watersport naar de kust verhuizen.” Een verklaring hiervoor denkt de minister niet alleen in de coronaperiode te vinden: “We hebben een aantal heel goede watersporters die de laatste jaren meer aandacht krijgen, dat helpt ook mee aan de populariteit.”

Zwemruimte

De watersportzones worden uitgebreid, dus valt er een deel van het zwemgebied weg. “Maar er zal nog genoeg ruimte zijn om te zwemmen in de zee”, belooft de minister. In de winter, wanneer er minder gezwommen wordt, is er zelfs nog meer plaats voor watersporters voorzien: “De Panne en Bredene hebben een winterplan gemaakt, waarbij ze buiten het zwemseizoen nog meer plaats voor watersport voorzien. Tijdens de wintermaanden breidt die zone samen iets meer dan een kilometer uit. Zwemmen doe je in de zomer, maar in de zee sporten kan ook in de winter”, besluit van Quickenborne.

Meest gelezen