PA Wire/PA Images

Behandeling van hersendode Britse jongen Archie (12) mag dan toch worden stopgezet, beslist Hooggerechtshof

In het Verenigd Koninkrijk heeft het Hooggerechtshof het verzoek van de familie van Archie Battersbee om in beroep te gaan tegen de stopzetting van zijn behandeling verworpen. Die beslissing komt er nadat de ouders van de Britse jongen eerder vandaag opnieuw beroep hadden aangetekend tegen de beslissing van een rechtbank. De ouders spannen nu een nieuwe procedure aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

"Het panel komt met spijt in het hart tot deze conclusie en wil zijn diepe medeleven betuigen aan de ouders van Archie in deze zeer verdrietige tijd." Met die woorden besliste het Hooggerechtshof dat de behandeling van de 12-jarige Archie na een lange juridische strijd mag worden stopgezet. Een panel van drie juryleden moest vandaag beslissen over het lot van de hersendode Archie. Met de uitspraak bekrachtigen ze nu de beslissing die het hof van beroep gisteren maakte.

Gisteren besliste het Britse hof van beroep na een lange juridische procedure dat de behandeling van de 12-jarige jongen Archie Battersbee vandaag zou worden stopgezet. Dat zou omstreeks 13 uur gebeuren. Toch liep de stopzetting van de behandeling vertraging op nadat de ouders van Archie opnieuw beroep hadden aangetekend, dit maal bij het Britse Hooggerechtshof. Zij kwamen nu in spoed bijeen om het verzoek te bekijken, maar weigerden de uitspraak van het hof van beroep te herzien. 

Het is niet langer in Archies belang dat hij nog steeds een levensondersteunende behandeling krijgt

Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk

Emotionele oproep

Hollie Dance, de moeder van de jongen, vertelde eerder vandaag aan de pers dat de getuigenissen van het ziekenhuispersoneel niet overeenkomen met de werkelijkheid. "Archie vertoont heel andere tekenen dan wat de clinici eigenlijk aan de rechtbank vertellen", zei ze. "Hij boekt vooruitgang op zoveel gebieden. Hij heeft een goede stabiele hartslag, hij wordt wat zwaarder. Ik weet dat hij nog bij ons is." 

Toch besliste het Hooggerechtshof nu dat de behandeling van Archie moet worden stopgezet. Daarmee zijn alle juridische opties uitgeput waar de familie gebruik van kon maken in het Verenigd Koninkrijk. De levensondersteunende behandeling in het Royal London Hospital kan nu elk moment stopgezet worden, volgens zijn ouders zal dat morgenochtend (woensdagochtend) gebeuren.

Hij maakt vooruitgang op zoveel vlakken: hij heeft een erg goede, stabiele hartslag, hij wordt wat zwaarder

Hollie Dance - moeder van Archie

Wat gaat er aan de beslissing vooraf?

Op 7 april werd Archie bewusteloos aangetroffen thuis. Zijn moeder denkt dat hij heeft meegedaan met een online uitdaging waarbij deelnemers moeten proberen bewusteloos te raken. Sindsdien kwam de jongen nooit meer bij bewustzijn. Volgens de artsen is Archie hersendood en kan er geen hulp meer baten. 

De ouders van Archie verzetten zich tegen zo goed als elke beslissing van het ziekenhuis. Zij hebben wel nog hoop en vragen dat, zolang zijn hart klopt, de behandeling wordt voortgezet. Een eerste rechter besloot in juni dat de behandeling mag worden stopgezet. De ouders gingen toen in beroep. Toen de rechtbank gisteren opnieuw besliste dat de voortzetting van de behandeling geen zin heeft, dienden de ouders opnieuw een hoger beroep in, dit keer bij het Hooggerechtshof. Een panel van drie juryleden heeft zich nu over de zaak gebogen, en beslist het verzoek van de familie tot beroep te verwerpen. 

Meest gelezen