Dorre voetbalvelden in West-Vlaanderen maand voor start competitie door droogte

De aanhoudende droogte is ook voelbaar in het amateurvoetbal. Daar zijn de velden helemaal verdord, een maand voor de start van de competitie. Met nog enkele droge weken in het verschiet kijkt de sector reikhalzend uit naar regen.

De voorbereiding op de competitie is al van start gegaan. “In september volgt de echte competitie,” zegt Luc Gadeyne van vierdeprovincialer Eendracht Jonkershove uit Houthulst, “hopelijk krijgen we tegen dan wat meer regen op onze velden.”

Meer regen is niet alleen belangrijk voor de kleur van het veld, maar ook voor spelers en toeschouwers. “Een droog veld zorgt voor meer blessures en voor een grote hoeveelheid stof”, aldus Gadeyne. “Het zijn gewoon niet de ideale omstandigheden om op natuurgras te spelen.”

Bij Eendracht Jonkershove hebben ze wel nog een vorm van bewatering voor hun veld. “We hebben een beregeningssysteem, waardoor we de droogste plekken en de pas ingezaaide plekken water kunnen geven. We doen dat met leidingwater nu. Dat is niet ideaal, maar wat moeten we anders doen?”, klinkt het bij Gadeyne.

Kunstgras

Misschien is het een oplossing om naar kunstgras te gaan. “Maar voor een vierdeprovincialer is dat onbetaalbaar”, volgens Gadeyne. “We hebben dat wel eens aangevraagd bij de gemeente, maar dat is nog niet voor nu.”

Meest gelezen