Dirk Van Nieuwenhuyze

Japanse openbare omroep maakt tv-programma met Gentse stadsgids over "De rechtvaardige rechters"

Televisiemakers van de Japanse openbare omroep NHK zijn naar Gent afgezakt om voor een populair toeristisch programma een aflevering te maken rond Gent. Stadsgids Dirk Van Nieuwenhuyze uit Oostakker kreeg de eer een hoofdrol te spelen, vooral omdat hij een kenner is van de zoektocht naar het verdwenen paneel "De rechtvaardige rechters".

Japanners blijken nogal geïnteresseerd te zijn in het wereldberoemde schilderij Het lam gods van de Gebroeders Van Eyck dat in de Gentse Sint-Baafskathedraal hangt. En dat bleek nog niet zo lang geleden ook weer, want stadsgids Dirk Van Nieuwenhuyze uit Oostakker kreeg ineens een speciale oproep: "Een Japanse televisieploeg kon mij vinden via een Nederlands mediabedrijf. Dat had mij opgezocht via Google omdat ik een beetje gespecialiseerd ben in de diefstal van het paneel "De rechtvaardige rechters"."

Machi Aruki

Het Japanse programma op de NHK (dat is de Japanse openbare omroep) heet "Machi Aruki" (= voluit Sekai Fureai Machiaruki) wat in het Nederlands "Al wandelend door de stad" betekent. En dat is ook letterlijk wat de stadsgids deed met de Japanners: "We zijn naar de gekendste plekken in Gent gegaan zoals de Kouter, de Gras- en de Korenlei en we zijn natuurlijk naar "Het lam gods" gaan kijken."

Als ik mijn verhaal vertelde over De rechtvaardige rechters en Gent, hingen ze aan mijn lippen
Stadsgids Dirk Van Nieuwenhuyze

En "Het lam gods", en dan vooral de zoektocht naar het verdwenen paneel "De rechtvaardige rechters", blijkt een fascinerend onderwerp voor de Japanse televisiemakers. Daarom kwamen ze ook bij Van Nieuwenhuyze terecht, want hij heeft een eigen wandeling ontwikkeld met verschillende plekjes in het Gentse waar het verdwenen paneel zou kunnen liggen. "Toen ik mijn verhaal vertelde, hingen ze aan mijn lippen. Ze vroegen mij zelfs wat ik zou doen indien ik het paneel zelf zou vinden."

Hieronder een fragment uit het Japanse programma met zijn antwoord op de vraag hierboven:

Videospeler inladen...

"Misschien wel 20 à 30 miljoen Japanse kijkers"

Het Japanse programma blijkt een populair programma te zijn, zegt de stadsgids: "Als je bedenkt dat er ongeveer 125 miljoen inwoners zijn in Japan, dat het uitgezonden wordt op de openbare omroep én het populairste toeristisch programma is sinds 2005, dan zijn er misschien wel 20 à 30 miljoen mensen die gekeken hebben. Maar het belangrijkste is dat ik het verhaal van de stad Gent levend kan houden, en zeker dat van de diefstal van "De rechtvaardige rechters", dan pas is mijn opdracht volbracht."

Fragment uit het programma.

Het Japanse programma kan trouwens op de website van het NHK in het Engels bekeken worden. Het wordt zelfs in het Engels gedubd. In ieder programma wordt een andere stad in de wereld belicht.

kasto80

Meest gelezen