Oudste vissershuisje aan Belgische kust staat te koop: "Met museum en café inbegrepen"

Het oudste vissershuisje van de Belgische kust staat in Blankenberge en is te koop. Het huisje is vandaag ook een museum, met een café, dat bezoekers van over heel de wereld aantrekt.

Het oudste vissershuisje in Blankenberge draagt de naam "Huisje van Majutte" en stamt uit de jaren 1500. “Of toch de funderingen”, nuanceert Peter Gadeyne, uitbater van het vissershuisje, “zoals het er nu staat, staat het er ongeveer sinds 1775 .” Daarmee is het vissershuisje het oudste in zijn soort van ons land. Ook al wordt er niet meer echt gewoond.

Het huisje, dat in de huidige staat iets meer dan 250 jaar oud is, is ingericht als een museumcafé. Uitbater Peter Gadeyne is nu al op zoek naar een koper en hoopt dat die dan ook het cafeetje op dezelfde manier zullen uitbaten. “Ik ga pas in 2025 op pensioen, maar ik wou niet wachten met zoeken tot de laatste maand. Ik wil dit huisje niet verloren laten gaan. Ik gooi nu vanuit het vissershuisje dus al mijn hengel uit, al vissend naar een opvolger.”

"Huisje van Majutte" in Blankenberge

Bekend over de hele wereld

Nu is het vissershuisje een museum met een café, maar dat is ooit anders geweest. “Het heeft 20 jaar leeggestaan voor wij het kochten”, aldus Gadeyne. “Maar sinds 2016 is het een museumcafé. Het museumgedeelte kost niets, maar we vragen wel dat mensen een drankje kopen als ze komen.” Ze bieden ook lokale specialiteiten aan zoals de Majutte Trutte, een verwenkoffie met lokale specialiteiten, of het lokale biertje Kokketeute.

Huisje van Majutte was lange tijd een vrij onbekende toeristische attractie in Blankenberge, maar telt nu al duizend beoordelingen op internet, waarvan de meeste uitmuntend. Er kwamen de voorbije jaren al gasten uit Australië, Brazilië, China en Singapore. “Vorig jaar wonnen we de internationale TripAdvisor Award, waardoor we nu op die website op nummer één staan. Mensen van over heel de wereld komen naar hier”, zegt Gadeyne trots.

Meest gelezen