© Sarah De Zutter

Politie en parket blikken terug op drie weekends Tomorrowland: "Veilige editie met weinig incidenten"

De politiezone Rupel en het parket kijken terug op een rustige editie van Tomorrowland. Tijdens de drie festivalweekends werden volgens het parket 212 mensen gearresteerd. De politie kon ook 54 drugdealers oppakken, dat zijn er ondanks het extra weekend minder dan tijdens de voorbije edities. 

Dat er minder drugdealers werden betrapt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heeft de politie in vergelijking met de voorbije edities enkele drugcontroles meer moeten spreiden over de 3 weekends heen. "Er was trouwens niet alleen Tomorrowland, maar ook heel wat andere evenementen. En dus moesten we keuzes maken. Daarom hebben we bepaalde controles wat meer gespreid", zegt Peter Muyshondt, korpschef van de politiezone Rupel. 

"Maar tegelijk wilden we het signaal geven dat je altijd en overal gecontroleerd kon worden, misschien heeft onze ontradingscampagne ook een effect gehad en waren er gewoon minder dealers op pad", aldus Muyshondt. "Dat is allemaal moeilijk uit te zoeken. Ik kan enkel vaststellen dat we een veilig evenement hebben gehad, dat is het belangrijkste."

De 54 betrapte drugdealers die gevat werden moeten zich binnenkort verantwoorden voor de rechtbank.

Door andere evenementen en een weekend extra hebben we keuzes moeten maken

Peter Muyshondt, korpschef politiezone Rupel

In totaal zijn 607 festivalgangers met een gebruikershoeveelheid drugs betrapt. "Dat is omgerekend vergelijkbaar met de voorbije edities", zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket. Ze kregen boetes tot 150 euro en moesten het festivalterrein verlaten.

Voor Muyshondt is de drugproblematiek niet de enige focus tijdens het festival. "Het is niet enkel drugs, maar bijvoorbeeld ook mobiliteit. Je zit tussen twee dorpskernen en twee autostrades in. Het is een enorme uitdaging om dat tot een goed einde te brengen en dat is ons gelukt."

Daarnaast werkt de politie ook aan gauwdiefstallen, zo zijn er 20 gauwdieven aangehouden. "We willen festivalgangers een veilig gevoel geven", zegt Muyshondt. "Daarnaast hebben we ook de  problematiek van het dronegebruik op Tomorrowland. Daar is nog werk aan de winkel in de toekomst om dit onder controle te houden", aldus Muyshondt.

Drones brengen wel wat risico's met zich mee

Kristof Aerts, woordvoerder Parket Antwerpen

Tijdens de voorbije editie waren er bovendien opvallend veel meldingen van drones op het festivalterrein. "Er zijn strikte regels rond het vliegen met drones. 

"We hebben verschillende inbreuken vastgesteld en 7 drones in beslag genomen om de veiligheid van het publiek te garanderen. De vaststellingen zijn overgemaakt aan de bevoegde dienst voor de luchtvaart en mensen riskeren een boete tot 16.000 euro", zegt Aerts. 

De politie nam ook 60 illegale taxi's bestuurlijk in beslag. "We worden geconfronteerd door deze problematiek van taxicowboys die de omliggende straten verzadigen met illegale taxi's", zegt Muyshondt. 

Rustige editie

Politie en parket spreken van een rustige editie van Tomorrowland. "We hebben zeer weinig incidenten gehad. Het was een zeer rustige Tomorrowland, maar we hebben natuurlijk geen minuut stilgezeten", aldus Muyshondt.  "90.000 festivalgangers en crew per dag brengen veel werk met zich mee." Eerder lieten de hulpdiensten al weten dat er per weekend minder mensen op spoed zijn beland dan bij voorgaande edities. 

Meest gelezen