Maatregelen nadat blauwalgen gevonden worden in kanalen Dessel-Turnhout-Schoten en Bocholt-Herentals

In de kanalen Dessel-Turnhout-Schoten en Bocholt-Herentals zijn op een aantal plaatsen giftige blauwalgen aangetroffen. De Vlaamse Waterweg heeft daarom enkele maatregelen genomen, zoals een captatie- en recreatieverbod.

De blauwalgen ontstaan vooral bij warm weer en in water met weinig stroming. Als ze afsterven kunnen er giftige stoffen vrijkomen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. "Het is belangrijk dat je geen blauwalgen inademt of er niet mee in contact komt", zegt Lilianne Stinissen van de Vlaamse Waterweg. 

Daarom heeft de Vlaamse Waterweg beslist dat het water niet meer gebruikt mag worden voor het besproeien van landbouwgewassen en als drinkwater voor het vee.  

Het is belangrijk om geen blauwalgen in te ademen en er niet mee in contact te komen

Lilianne Stinissen, Vlaamse Waterweg

Verbod op waterrecreatie

Daarnaast heeft de Vlaamse Waterweg ook beslist dat waterrecreatie niet meer toegelaten is om het risico op de verspreiding van giftige stoffen te vermijden.  "Watersporten zoals zwemmen, waterskiën en waterpolo zijn niet meer toegelaten in de snelvaartzone op het kanaal Bocholt-Herentals omdat je in contact komt met het water", zegt Stinissen van de Vlaamse Waterweg. In het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten is er geen verbod, maar daar raadt de Vlaamse Waterweg het af. Kajakken mag nog wel als je het water niet aanraakt. 

Meest gelezen