CHECK - Neen, deze facebookpagina's geven geen tiny house weg, maar zijn uit op je likes en data voor geldgewin

Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het meestal ook zo. Een tiny house winnen door simpelweg een Facebookbericht te delen, zou dan ook meteen een alarm moeten doen afgaan. Maar dat lijkt nog niet bij iedereen het geval: het bericht van de Facebookpagina Tiny'House werd op een dag al 7.000 keer gedeeld en is dan ook een schoolvoorbeeld van like-farming, een klassieke truc om geld te verdienen met likes en data

"#We hebben dit kleine huis dat niet kan worden verkocht omdat het enkele kleine deuken en krassen heeft. Omdat het nog in perfecte staat is, hebben we besloten om het weg te geven aan iedereen die "Klaar" heeft gedeeld en ondertekend vóór 5 augustus om 18:00 uur. !!!"

Zo staat er te lezen boven de facebookfoto van het zogezegde tiny house in kwestie. Het wordt meteen duidelijk dat er iets aan de hand is. Links onderaan de foto zien we duidelijk een Engelstalig bord met daarop de woorden "of court" en het logo van de Amerikaanse Republikeinse partij. Wanneer je de foto’s van de binnenkant bekijkt, zie je ook meteen dat het om Amerikaanse stopcontacten gaat. Het tiny house bevindt zich duidelijk niet in België of Nederland. 

Ook de rest van de Facebookpagina ziet er niet meteen betrouwbaar uit. De zinsconstructies uit bovenstaande tekst zijn allesbehalve juist, de pagina werd pas eergisteren op 2 augustus aangemaakt en onder elke reactie verschijnt exact dezelfde respons: "Bedankt voor de leuke reactie Anrijs Je verhuizing is bijna klaar! Ik moet eerst nog het validatieproces doorlopen. Om dit te doen, deel je dit bericht met de 7 actieve groepen waarin je zit. Zodra dit is gebeurd, duurt het 24 uur om alles te controleren. veel geluk". Uiteraard heet niet iedereen Anrijs, en hier merken we opnieuw het gebrek aan taalinzicht, waarschijnlijk werd het in een andere taal geschreven en vertaald.

Na het originele bericht dook een andere Facebookpagina op die exact hetzelfde bericht deelde, met een ander tiny house. Of aan de buitenkant toch, want de interieurfoto’s zijn exact hetzelfde. Ook dat bericht werd al honderden keren gedeeld.

Op een Amerikaanse Facebookpagina wordt trouwens opnieuw hetzelfde tiny house weggegeven, met een Engelstalige tekst, die na hem door Google translate te halen, tot op het woord overeen komt met die boven het Belgische bericht. Ook het tweede tiny house, met hetzelfde interieur, wordt in Amerika 'weggegeven'.

De oorsprong van het eerste tiny house kunnen we niet vinden, maar het tweede werd vorig jaar verkocht in Ontario voor 50.000 dollar.

Al die signalen houden mensen echter niet tegen toch hun kans te wagen, het eerste bericht kreeg al 10.000 reacties en werd reeds 7.000 keer gedeeld in allerlei verschillende groepen. Ook het tweede bericht werd al honderden keren gedeeld en de Amerikaanse versies kregen al tienduizenden interacties.

Wat is like-farming?

Maar waarom zou een Facebookpagina je in de luren leggen? Zij hebben er toch niets aan dat je hun bericht deelt? Jawel, er bestaat namelijk iets als like-farming. Dat is door middel van valse berichten de interactie van een pagina zo hoog mogelijk krijgen, waarna de naam veranderd wordt en de pagina verkocht kan worden, met alle volgers erbij. Zo volg je zonder het te merken plots pagina's vol propaganda of met frauduleuze doeleinden.

Een andere reden merken we op bij de Amerikaanse berichten, waar de volgers na het delen nog een laatste stap moeten volbrengen: zich registreren op een bepaalde link. Daarmee dien je je gegevens in te geven en een vragenlijst te volbrengen, waardoor je op de mailing- en telefoonlijsten van bedrijven terecht komt. Op die manier verdienen de eigenaars van de Facebookpagina dus geld. 

Naar deze site word je gestuurd als laatste stap om te winnen. Hier vragen ze je je gegevens achter te laten.

De scam is niet nieuw en is al al jaren bekend in andere landen. Factcheck-site Snopes schreef er in 2016 al over en ook bij onze noorderburen gingen er vorig jaar soortgelijke berichten rond op Facebook

Conclusie

  • Een Facebookaccount zou ‘wegens kleine deuken en krassen’ een tiny house weggeven aan één van hun volgers.
  • De Facebookpagina bestaat pas sinds 2 augustus en in het Nederlands staan veel schrijffouten wat doet vermoeden dat het een vertaalde tekst is.
  • Na onderzoek zien we dat het om een Amerikaans tiny house gaat, dat ook op andere Facebookpagina’s wordt 'weggegeven’.
  • Het is een manier van bedrog die al jaren plaatsvindt. De reden ervoor is om zo veel mogelijk likes te verzamelen en de pagina erna te verkopen, of mensen te lokken om hun gegevens achter te laten op onbetrouwbare sites.
  • We beoordelen de claim dat je het tiny house kan winnen door simpelweg het Facebookbericht te delen dan ook als niet waar.

Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties. 

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul het je vraag in bij deCheckers.

Meest gelezen