De bijeenkomst in het Vrijbroekpark in Mechelen

Moeders geven samen borstvoeding op verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel: "Borstvoeding ligt gevoelig"

In 15 Vlaamse steden kwamen vandaag heel wat moeders bijeen om gezamelijk borstvoeding te geven. Dat doen ze omdat het deze week Wereld Borstvoedingsweek is waarin mensen over heel de wereld alles rond borstvoeding geven, uit de taboesfeer willen halen. Radio2 ging op verschillende locaties eens horen waarom dat precies zo nodig is.

Borstvoeding geven is heel normaal, dat is de boodschap van de moeders over heel Vlaanderen en Brussel die vandaag gezamenlijk borstvoeding gaan geven. In Hasselt in Limburg zitten ze samen in het stadspark. Initiatiefnemer Ann Cuypers vindt het heel belangrijk dat moeders die borstvoeding geven, ondersteund worden door hun omgeving of door andere moeders. 

Voeden in verbinding

De Wereld Borstvoedingsweek heeft elk jaar een ander thema. "Dit jaar draait onze actie rond ‘Voeden In Verbinding’, want nog te weinig moeders zoeken steun bij andere moeders die borstvoeding geven", zegt Cuypers. "Het is niet altijd gemakkelijk om borstvoeding te geven en daarom is het belangrijk dat je ervaringen kan uitwisselen met andere moeders. Natuurlijk willen we met onze actie borstvoeding ook verder normaliseren. Het is oké om borstvoeding te geven en overal waar je kindje er nood aan heeft."

Veel moeders schamen zich om borstvoeding te geven in het openbaar, terwijl het eigenlijk iets heel natuurlijks is

Ann Cuypers

Zelf plaatst Ann Cuypers foto's op Instagram wanneer ze borstvoeding geeft om andere moeders te tonen dat er niks mis is met borstvoeding. "Borstvoeding is niet per se een groot taboe, maar ik werk wel dat het nog altijd gevoelig ligt bij veel mensen", zegt Cuypers.

Hasseltse moeders geven samen borstvoeding in het stadspark.
Ann Cuypers

Schaamte

 "Veel moeders zijn bang voor de reacties van anderen en dat komt omdat borsten in onze maatschappij geseksualiseerd zijn. Veel moeders schamen zich daardoor om borstvoeding te geven in het openbaar, terwijl het eigenlijk iets heel natuurlijks is. Door foto's van mezelf op Instagram te posten wanneer ik borstvoeding geef, merk ik dat veel moeders hun grenzen durven verleggen." 

Moeder Ann Cuypers legt uit waarom veel vrouwen zich schamen om borstvoeding te geven.

"Borstvoeding geven leer je trouwens door het te doen, maar ook door het te zien. Wanneer meer moeders hun kinderen in het openbaar voeden, kan dat een kleine stap zijn in de richting van hogere borstvoedingscijfers." Ook op 15 locaties verspreid over Vlaanderen en Brussel komen moeders bijeen om samen borstvoeding te geven.

Nog meer normaliseren

Ook aan het zwembad Olympos in Dendermonde in Oost-Vlaanderen komen vandaag verschillende moeders en zelfstandige vroedvrouwen samen om het onderwerp extra aandacht te geven. Organisatrice Magaly Van der Kelen zegt dat het nodig is, want er worden nog steeds vreemde blikken geworpen op een borstvoedende moeder in het openbaar, zegt ze: "Ik wil niet beweren dat het nog steeds een taboe is, maar het moet wel nog meer genormaliseerd worden."

Ook borstvoeding geven aan kinderen die al wat ouder zijn, moet als normaal worden gezien
Magaly Van der Kelen

Ondanks bewustwording en de raad van de Wereldgezondheidsorganisatie om - indien mogelijk - borstvoeding te geven tot de leeftijd van 2 jaar, komt er zelfs in 2022 nog wel eens een rare reactie, zegt Van der Kelen: "Ik heb zelf een dochter van 22 maanden en als ik haar in het openbaar borstvoeding geef, dan vinden sommige mensen dat nog raar. Ook dat willen we normaliseren."

Een jonge moeder geeft borstvoeding aan haar dochter in Dendermonde.
Radio2

Gezondheidsvoordelen

Volgens Van der Kelen is het perfect normaal en gezonder dat een kind ook op latere leeftijd nog borstvoeding krijgt: "Volgens de wetenschap ligt de natuurlijke afbouw voor een kindje tussen de 2,5 en de 7 jaar. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om borstvoeding te geven tot 2 jaar, waarvan 6 maanden exclusief, niks anders dan dat van voeding. Dit omdat het zoveel gezondheidsvoordelen heeft."

Jonge moeders kunnen veel van elkaar bijleren
Magaly Van der Kelen

Van der Kelen geeft ook aan dat veel jonge moeders wel starten of proberen met het geven van borstvoeding, maar dat ze het soms snel opgeven voor verschillende redenen. En ook dat is wat de actie wil verhelpen: "We willen informeren en ondersteunen waar nodig met deze actie. We merken dat veel moeders nog veel kunnen bijleren, en zeker van elkaar ook."

In Mechelen in de provincie Antwerpen kwamen moeders bijeen in het Vrijbroekpark. "Als je het ziet, dan zie je het ook voor jezelf als een optie", zegt deelneemster Eveline Smolders. "Doordat ik een vriendin overal in het openbaar borstvoeding zag geven, zonder veel poespas, dacht ik dat ik dat zelf ook wel kon."

Ga maar op je gemak boven zitten, zei mijn familie, maar ik zat goed in de zetel

Iris Donders, deelneemster in het Vrijbroekpark in Mechelen

"Bij kleinere baby's vinden mensen het nog wel oké, maar vanaf een half jaar komen de blikken", ondervond Iris Donders. "Dan vragen ze of het nog wel nodig is, want dat je kind toch al patatjes eet. Mijn zoontje heb ik meer dan een jaar borstvoeding gegeven en mijn dochter zelfs meer dan 2 jaar. Ondertussen weet mijn familie wel dat ze bij mij niet meer moeten afkomen met opmerkingen. Ga maar op je gemak boven zitten, zeiden ze. Ik vroeg me dan af waarom, want ik zat goed in de zetel", lacht ze. 

kasto80

Meest gelezen