Klimaatprotest in Wellington, Nieuw-Zeeland in 2019
AFP or licensors

Moeten 70.000 Nieuw-Zeelanders op termijn hun woning verlaten om in hoger gelegen gebied te wonen? Eerste klimaatplan voorgesteld

In Nieuw-Zeeland heeft de minister van Klimaatverandering James Shaw het eerste nationale klimaatplan voorgesteld. Daarmee wil Nieuw-Zeeland zich beter voorbereiden op overstromingen, branden en het stijgende zeewater. Met het plan wil de regering de inwoners vooral informeren, maar het rapport benadrukt dat ook verhuizen uit lager gelegen gebieden mogelijk is.

In de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington heeft de minister van Klimaatverandering James Shaw een plan voorgesteld dat de bevolking moet voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering. Nieuw-Zeeland is verantwoordelijk voor 0,17 procent van de CO2-uitstoot, maar draagt daarmee als relatief klein land meer bij dan gemiddeld. "We zullen beginnen met onze CO2-uitstoot te verminderen", vertelt de minister. "Het is echter cruciaal dat we goed voorbereid zijn."

Ruim 70.000 mensen naar hogere grond

Nieuw-Zeeland ondervindt de gevolgen van de klimaatverandering aan den lijve. In 2020 riep het land de klimaatnoodtoestand uit waarmee de verwoestende gevolgen van het snel veranderende en extreme weer op de inwoners erkend werd. "We hebben al gezien wat er zich in ons land afspeelt. Ernstige weersomstandigheden die vroeger onmogelijk leken, gebeuren nu regelmatig en verergeren aan een tempo dat we nooit voor mogelijk hielden", vertelt Shaw. Nog maar enkele weken geleden had Nieuw-Zeeland te kampen met hevige overstromingen.

Bekijk hier de persconferentie over het eerste klimaatadaptatieplan van de regering:

Videospeler inladen...

Een groot deel van het plan focust op het informeren van de bevolking. Zo wil men verzekeren dat inwoners, lokale handelaars, overheden en ontwikkelaars voldoende geïnformeerd zijn over de risico's van de klimaatverandering. "Maar in de plaats van met deze veranderingen om te gaan wanneer ze zich voordoen, willen we mensen de hulpmiddelen aanreiken om zich voor te bereiden. Wanneer klimaatverandering plaatsvindt, kan hun leven nog doorgaan."

In Nieuw-Zeeland wonen 1 op 7 inwoners in gebieden die gevoelig zijn voor overstroming. Dat zijn ongeveer 675.000 mensen. Zo'n 72.000 mensen leven in gebieden waarvan men gelooft dat ze door het stijgende zeeniveau onder water zullen komen te staan. De regering wil het nu tegen eind 2023 eens zijn over een wetgeving die zich toespitst op "gecoördineerde terugtrekking" uit die gebieden. Meer dan 70.000 personen zouden dus op termijn hun woning moeten verlaten.

Onduidelijkheid troef

Hoewel het plan door veel klimatologen warm onthaald wordt, oogst het toch ook heel wat kritiek. "In het rapport staan niet veel details", vertelt Luke Harrington, hoofddocent klimaatverandering aan de Universiteit van Waikato. "Er blijft ook heel wat onzekerheid over wat de effecten van de opwarming van de planeet nu juist zullen betekenen op buurtniveau." Volgens Harrington werden veel details in het rapport niet voldoende uitgedacht.

Volgens anderen komt het plan ook veel te laat. "Wanneer we de volgende overstroming opruimen en opnieuw een jaar vol extremen ondergaan, is dit plan een goede opfrissing dat we nog een lange weg moeten afleggen", zegt Nick Cradock-Henry, hoofdwetenschapper aan Manaaki Whenua voor landschapsonderzoek. "Ons aan de  klimaatverandering aanpassen is één van de meest complexe maatschappelijke en ecologische uitdagingen waar we voor staan, maar met dit plan gaan we in ieder geval de goede kant op."

Meest gelezen