Archieffoto

Na overlijden fietser in Temse: aantal ongevallen met vluchtmisdrijf blijft hoog, ondanks strenge straffen 

De jongen uit Temse die eergisteren om het leven kwam bij een auto-ongeluk met vluchtmisdrijf is geen alleenstaand geval. Vorig jaar vonden 4.189 ongevallen plaats waarbij bestuurders wegreden zonder hulp te bieden aan slachtoffers. 19 mensen kwamen daarbij om het leven en zo'n 4.600 mensen raakten gewond. Dat blijkt uit cijfers van het verkeersinstituut VIAS. "Mensen plegen meestal vluchtmisdrijf, omdat ze met iets niet in orde zijn", zegt Stef Willems van VIAS. Nochtans levert vluchtmisdrijf plegen altijd een extra straf op. 

Eergisteren kwam een 16-jarige jongen uit Temse om het leven bij een verkeersongeval met vluchtmisdrijf. De jongen was aan het fietsen en werd aangereden door een auto. De bestuurder reed na het ongeval weg zonder hulp te verlenen. Hij was onder invloed van drank en drugs. De politie kon hem oppakken, omdat hij na het ongeval tegen een verlichtingspaal reed. 

Volgens Stef Willems van het Verkeersinstituut VIAS is het niet ongewoon dat mensen die onder invloed zijn vluchtmisdrijf plegen. "In heel veel gevallen plegen mensen vluchtmisdrijf, omdat ze met iets niet in orde zijn. Dat kan gaan van verzekering, rijbewijs en andere papieren tot rijden onder invloed van alcohol en/of drugs."

"Op dat moment denken die bestuurders niet meer helder na, zeker niet als ze onder invloed zijn van alcohol en/of drugs. Mensen vrezen dat ze in de problemen gaan komen. Ze maken de afweging: niemand heeft mij gezien en nemen de vlucht. Heel vaak gebeurt het dat ze enkele uren na het ongeval op hun stappen terugkeren, maar dan is het kwaad al geschied en is het te laat om nog hulp te bieden."

Beluister het gesprek met Stef Willems van VIAS in "De ochtend" op Radio 1:

Zware straffen

Nochtans staan er zware straffen op het plegen van vluchtmisdrijf. Dat kan gaan van een boete tot 80.000 euro en/of een gevangenisstraf van 8 jaar. "De straf die je gaat krijgen voor vluchtmisdrijf is altijd zwaarder dan de straf die je zal krijgen om bijvoorbeeld rond te rijden met een niet verzekerde auto of rijden onder invloed van alcohol. Die extra straf dient om duidelijk te maken dat we vluchtmisdrijf niet tolereren als maatschappij. Maar blijkbaar brengt dat mensen niet altijd op andere gedachten."

Wat als?

"Als je een ongeval veroorzaakt - en dat kan iedereen overkomen - moet de eerste reflex zijn dat je hulp biedt aan het slachtoffer. Vluchtmisdrijf plegen is immoreel en heel erg voor de slachtoffers en nabestaanden. De vraag zal altijd blijven wat als die bestuurder niet was gevlucht? Wat als die persoon gestopt was en de hulpdiensten had gebeld? Dat is het grote vraagstuk waar heel wat slachtoffers en nabestaanden blijven mee zitten."

Cijfers stijgen weer

Volgens het verkeersinstituut VIAS blijft het aantal verkeersongevallen waarbij vluchtmisdrijf gepleegd wordt hoog. In 2020 daalde het aantal sterk, doordat mensen zich minder mochten verplaatsen door de coronamaatregelen en ook in 2021 waren er iets minder. Maar dat effect is ondertussen uitgewerkt. "Als we kijken naar de eerste maanden van dit jaar zitten de ongevallencijfers opnieuw in de lift. We gaan terug naar de cijfers van voor de coronaperiode en dan spreken we over zo'n 4.500 ongevallen elk jaar met vluchtmisdrijf. Dat zijn er zo'n 12 per dag."

Meest gelezen