2020 Getty Images

Übercomplotdenker Alex Jones veroordeeld tot een eerste schadevergoeding van 4,1 miljoen dollar

Voor een Texaanse rechtbank heeft de bekende, Amerikaanse complotdenker Alex Jones toegegeven dat hij wel degelijk weet dat er een schietpartij plaatsvond in de basisschool van Sandy Hook. Jones beweerde in zijn webshow jarenlang dat de dodelijke aanval op een basisschool een verzinsel was om de wapenlobby zwart te maken. Hij moet nu meer dan 4 miljoen dollar betalen aan de ouders van een neergeschoten jongen.

Voor de ogen van twee ouders van een doodgeschoten kind, gaf complotdenker Alex Jones in een rechtbank in Austin dan toch toe dat de schietpartij in de Sandy Hook Elementary School "100% echt was". 

In 2012 drong een gewapende twintiger de basisschool in de school in de Amerikaanse staat Connecticut binnen en schoot er 26 mensen dood, onder wie twintig kinderen. Het is de op één na (Virginia Tech, 33 doden, red.)  dodelijkste schoolmoord in de Amerikaanse geschiedenis. 

Een hoax (opzettelijk verspreid onwaar bericht, red.) noemde de extreemrechtse radio- en webpresentator die schietpartij nochtans verschillende keren op zijn beruchte website "InfoWars" en in zijn veelbeluisterde "Alex Jones show". Volgens Jones werd de aanval  in scène gezet om de wapenlobby te schaden. 

Het drama op Sandy Hook in 2012.

Die herhaalde beweringen mondden dit jaar uit in een proces waarbij Neil Heslin en Scarlett Lewis, de ouders van 6-jarig slachtoffer Jesse Lewis, een schadevergoeding van 150 miljoen dollar eisten. Het koppel vertelde voor de rechtbank al hoe volgers van "InfoWars" en "The Alex Jones show" hen doodsbedreigingen stuurden of in de lucht schietend voorbij hun huis reden terwijl ze luid "Alex Jones" riepen.  

"Ik kan niet eens beschrijven welke hel ik de voorbije tien jaar heb moeten doorstaan als gevolg van de nalatigheid en roekeloosheid van Alex Jones, en de propaganda die hij verspreidde voor zijn eigen gewin en succes", zei vader Heslin tegen de rechter.   

BEKIJK - "Ik heb jullie nooit opzettelijk pijn willen doen": Alex Jones bood in de rechtszaal zijn excuses aan aan de ouders van het 6-jarige slachtoffer Jesse Lewis:

Videospeler inladen...

"Vader der complottheoristen"

Alex Jones wordt regelmatig omschreven als de vader der complottheorieën.  Hij startte zijn carrière bij een radiostation in Austin, Texas, waar hij in 1999 ontslagen werd omdat hij herhaaldelijk verkondigde dat een bomaanslag die in 1995 aan 168 mensen het leven kostte in Oklahoma, het werk was van de Amerikaanse regering. 

Hij ging daarop op eigen houtje verder met de inmiddels beruchte nepnieuwswebsite "InfoWars". Na 9/11 begon hij ook daar te beweren dat de Amerikaanse regering zelf achter de aanslagen zat. Via aan hem gelinkte dochterwebsites en podcasts zoals "The Alex Jones show" verspreidt hij zijn theorieën verder. Zo zegt hij dat vaccins autisme veroorzaken en dat presidentskandidate Hillary Clinton vanuit een pizzeria in Washington een netwerk van kindermisbruikers onderhield. 

Hoewel Jones en zijn merken in 2018 van grotere sociale netwerken als Facebook, Twitter en YouTube werden verbannen, blijven zowel "The Alex Jones show" als "InfoWars" bijzonder populair. Geschat wordt dat die laatste maandelijks tien miljoen bezoekers kreeg, waarmee het beter doet dan heel wat traditionele, Amerikaanse nieuwsmerken.

Lucratieve business

Jones excuseerde zich tegenover de ouders en zei toen ook dat de schietpartij inderdaad "100% echt was". Maar daar namen Heslin en Lewis geen genoegen mee. Ze bleven bij hun schadeclaim van 150 miljoen dollar. 

De presentator verweerde zich door te stellen dat zijn bedrijf Free Speech Systems, waaronder ook "InfoWars" zit, nagenoeg failliet is en zich geen schadesom boven de twee miljoen dollar kan permitteren. Maar sms'en die Jones' verdediging per ongeluk naar de advocaten van de ouders lekten, lieten een ander licht op de situatie schijnen.

Jones op een betoging van "Stop the steal", de beweging die gelooft dat de presidentsverkiezing van Joe Biden corrupt was.

Uit de berichten blijkt bijvoorbeeld dat "InfoWars", ondanks een verbanning van Facebook, YouTube en Twitter, nog altijd bijzonder winstgevend is. Naast sponsorinkomsten haalt de presentator bijvoorbeeld ook nog geld binnen via een webshop waarop hij allerlei voedingssupplementen en preppermaaltijden (goed houdbare noodrantsoenen vaak ter voorbereiding van een ramp, red.) verkoopt.  

Daarnaast blijkt uit de gelekte sms'en dat Jones wel vaker met naasten over Sandy Hook sprak hoewel hij deze week nog onder eed het omgekeerde verklaarde. In een video die in de rechtbank vertoond werd, schilderde de complotdenker de jury ook al af als "mensen die niet weten op welke planeet ze zitten". 

Dit is de eerste schadevergoeding, voor materiële schade
Michiel Vos vanuit de VS

Na twee weken heeft de jury van het proces beslist dat Jones 4,1 miljoen dollar schadevergoeding moet betalen aan de ouders van het jongetje. Het gaat wel om de eerste schadevergoeding voor de geleden "materiële schade", legt Michiel Vos in de VS uit. Dan is er ook nog de immateriële schade, schade door geestelijk gemis. Die wordt vandaag bepaald. "Dat bedrag zou wel eens veel hoger kunnen zijn dan die 4 miljoen", aldus Vos in "De ochtend" op Radio 1.

Beluister - Michiel Vos in de VS belicht de praktijken van Alex Jones in "De ochtend":

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het is niet de eerste keer dat de excentrieke Jones met het gerecht in aanraking komt. In het verleden werd hij door een rechter al verplicht zich te excuseren tegenover de nabestaanden van het drama in Sandy Hook en de eigenaar van de pizzeria die werd genoemd in het kindermisbruikcomplot rond Clinton.  

Zijn naam duikt daarnaast ook op in de hoorzittingen rond de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Sms'en en mails die de commissie via een dagvaarding wil losweken, moeten aantonen dat gewezen president Trump contact had met Jones en dat die de opstand moest leiden. De "InfoWars"-oprichter was uiteindelijk niet aanwezig bij de rellen.

Na dit proces zullen nog twee rechtszaken volgen, aangespannen door andere ouders. Ook daar moet Jones zich verantwoorden voor zijn complottheorieën rond de schietpartij in Sandy Hook.

Jones naam duikt ook op in de hoorzittingen rond de bestorming van het Capitool.

Meest gelezen