Videospeler inladen...

Opvallend beeld in het S.M.A.K. in Gent: kinderen overnachten in museumzaal, tussen waardevolle kunstwerken

Deze week beleven een tiental kinderen tussen 6 en 12 jaar een uniek kunstkamp in het S.M.A.K., het Gentse museum voor moderne kunst. Wat het nog specialer maakt, is dat ze ook mochten overnachten tussen de kunstwerken. Samen met kunstjeugdbeweging BAZART ontdekken de kinderen de kunst en wanen ze zichzelf voor 1 week een kleine museumdirecteur.

Een tiental kinderen volgen sinds maandag het kunstkamp "De kleine museumdirecteur" in het S.M.A.K. in Gent, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst. De kunstjeugdbeweging BAZART organiseert het kamp en leert de kinderen op een speelse manier meer over kunst. Afgelopen nacht beleefde de groep het meest bijzondere moment: de kinderen mochten in het museum blijven slapen, op veldbedden.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal" en "Karrewiet" waar de kinderen getuigen over hun ervaring:

Videospeler inladen...

"De nacht is goed verlopen, ik heb gehoord dat de kinderen zeer goed geslapen hebben", zegt Eline Verbauwhede van het S.M.A.K.. "Het was wel 5 uur toen ze wakker werden. Ze waren een beetje opgewonden." Dat laatste zou wel eens kunnen zijn omdat ze tussen de museummuren slapen, een heel andere omgeving dan ze gewend zijn. "De kinderen sliepen in een heel donkere zaal waar normaal gezien videowerk wordt getoond."

De kinderen waren al om 5 uur wakker, ze waren nogal opgewonden

Eline Verbauwhede van het S.M.A.K.

De bijzondere avond begon gisteren al, vertelt Verbauwhede: "Ze speelden tussen de kunstwerken en konden ook werken namaken. De kinderen vonden het wel speciaal, zeker omdat het museum voor het publiek gesloten was." De kinderen sloten het museum zelfs mee af, samen met een van de suppoosten. Een medewerker van het museum bleef ook de hele nacht bij hen. 

Boterhammen met choco aan de ontbijttafel.
Copyright S.M.A.K.

Totaalbeleving

Het was al een tijdje een idee om kinderen te laten overnachten in het museum, vertelt Verbauwhede: "We wilden die totaalbeleving geven. Door corona was het uitgesteld, maar van zodra het kon, wilden we het eens doen."

Met deze overnachting bieden we een totaalbeleving

Eline Verbauwhede van het S.M.A.K.
Copyright S.M.A.K.

Was het museum bang dat de kinderen iets zouden mispeuteren met de waardevolle werken? Er hangen en staan tenslotte werken van beroemde kunstenaars zoals Panamarenko, Wim Delvoye en Michaël Borremans. "Neen hoor, daar hebben we veel vertrouwen in", besluit Verbauwhede.

De kinderen tijdens een spel.
Copyright S.M.A.K.

Het zomerkamp in het S.M.A.K. gaat morgen zijn laatste dag in. De kunstjeugdbeweging BAZART, die het kamp samen met het museum organiseert, is gevestigd in Gent en organiseert iedere zaterdag activiteiten.

kasto80

Meest gelezen