foto Leen De Smedt

Natuurpunt legt dijken aan in  Honegem om planten en dieren te beschermen tegen droogte

In het natuurgebied Honegemmeers in Aalst, Erpe-Mere en Lede legt Natuurpunt extra dijken aan om de zeldzame fauna en flora beter te wapenen tegen nieuwe periodes van lange aanhoudende droogte. In het moerasgebied zitten onder meer beschermde kamsalamanders die het almaar moeilijker krijgen. Het project krijgt steun van de gemeente Erpe-Mere. 

"Het is kurkdroog in dit gebied terwijl er normaal op sommige plaatsen wel tot een halve meter water staat", zegt Rik De Baere van Natuurpunt. Hij laat graafwerken uitvoeren in de Honegemmeers om er dijkjes op te werpen. De grachten worden er ook uitgediept. De maatregelen moeten er voor zorgen dat de lager gelegen gebieden in de toekomst minder snel droog komen te staan. "Het gebied heeft zwaar te lijden onder de klimaatopwarming."  
 

Poelen nodig voor de kamsalamander

In het gebied leven er onder meer kamsalamanders. Ze zijn vrij zeldzaam in ons land en hebben tot diep in de zomer water nodig om te overleven. "Het is noodzakelijk om poelen te hebben die niet droog komen te liggen. Nu stonden ze in juli al kurkdroog", verklaar De Baere.  "Wat nu gebeurt is echt dramatisch. Het water in de waterlopen warmt ook op, waardoor sommige vissoorten verdwijnen. Sommige planten, zoals de watermunt, verbranden gewoon."

Minder overstromingen

"We willen het water beter bijhouden in dit gebied. Dat heeft ook voordelen voor de inwoners van Aalst verderop. Want, door hier een soort natuurlijke buffer te creëren zullen er minder overstromingen zijn." De Baere geeft toe dat de maatregelen niet alles zullen oplossen. "Het blijft vechten tegen de bierkaai maar we hopen dat het toch enige impact heeft." De gemeente Erpe-Mere voorziet financiële steun voor het project 

Meest gelezen