Ook visvijvers in Zonhoven in problemen door droogte: "Al bijna 400 kilogram aan vis verloren"

De aanhoudende droogte zorgt ook voor problemen bij visvijvers. Bij viskwekerij Sint-Pieter in Zonhoven merken ze dat de aanpalende beken niet genoeg water laten doorstromen waardoor ze de vijvers extra moeten beluchten. "Als dit nog veel langer doorgaat, gaan de gevolgen pas groot zijn", klinkt het. 

De aanhoudende droogte vormt een probleem voor visvijvers, maar ook de warmte doet er geen goed aan. "Doordat het water zo laag staat komen er veel algen", begint Anton Bijnens van viskwekerij Sint-Pieter in Zonhoven. "Overdag is dat geen probleem, maar 's nachts produceren zij CO2 in plaats van zuurstof waardoor je vissen sterven en je hele vijvers verliest. Tel daar nog eens de hitte bij van de afgelopen periode, die ervoor zorgt dat de oplosbaarheid van zuurstof daalt, en dan heb je een serieus probleem."

Op 1 vijver hebben we sterfte gehad. Daar zijn we 300 tot 400 kilogram vis verloren, maar voor de rest valt het nog mee

Anton Bijnens, viskwekerij Sint-Pieter

Een probleem dat ze proberen te verhelpen door de vijvers extra te beluchten. "We kunnen geen extra water toevoegen, extra lucht bijvoegen is het enige wat kan. Grondwater pompen bijvoorbeeld heeft ook al geen nut, want de oppervlakte van onze vijvers is veel te groot. Om een centimeter extra water te krijgen, moet je onmogelijk veel pompen, daar kunnen we niet aan beginnen."

300 tot 400 kilogram vis verloren

De schade valt op dit moment nog mee. "Op 1 vijver hebben we sterfte gehad. Daar zijn we 300 tot 400 kilogram vis verloren, maar voor de rest valt het nog mee", aldus Bijnens. Als de droogte en hitte nog lang aanhouden, weet hij wel niet wat doen. "We zouden de vissen kunnen verplaatsen naar andere vijvers, maar dat is niet evident, want door die warmte creëer je echt snel een zuurstoftekort."  

De enige oplossing is regen, al is het maar een beetje. "Ik hoop echt dat het de volgende weken gaat regenen, een beetje zou ons al redden. Zo kan het water op niveau blijven, want op dit moment staan we erbij en kijken we ernaar..." 

Meest gelezen