Andrew Brookes AB Still Ltd

Politie van Tongeren waarschuwt voor malafide mails en sms'jes

De politie van de zone Tongeren-Herstappe waarschuwt voor malafide mails en sms'jes. De voorbije dagen kreeg de politiezone daarover opvallend meer meldingen binnen. 

Tijdens de coronacrisis nam de cybercriminaliteit sterk toe. Maar ondanks de vele waarschuwingen van de afgelopen jaren laten nog altijd veel mensen zich vangen, omdat ze reageren op malafide mails en sms'jes. 

"Het is een fenomeen dat nog altijd in opmars is", vertelt korpschef Geert Luypaert van de politiezone Tongeren-Herstappe. "En de afgelopen dagen kregen wer er weer opvallend meer meldingen over binnen. Alerte burgers die merken daar ze valse berichten kregen en anderen daarvoor willen waarschuwen. Maar ik ben ervan overtuigd dat er toch nog veel mensen zijn die nu wel zijn opgelicht." 

Kleinere bedragen

"Tegenwoordig gaat het meer en meer om kleine bedragen", merkt Luypaert. "Maar als je 100 mensen kan oplichten voor 20, 30 of 50 euro dan gaat dat uiteindelijk toch om veel geld. Maar omdat het nu om kleinere bedragen gaat, zijn mensen ook minder geneigd om een aangifte te doen."

Dit jaar dienden al 30 mensen een klacht in over internetfraude bij de politie van Tongeren, maar de korpschef vermoedt dat dit maar een tiende is van het werkelijke aantal gedupeerden. "Omdat veel mensen beschaamd zijn om toe te geven dat ze zich hebben laten vangen," besluit hij. 

Meest gelezen