Oekraïense regeringsbron over minister Lahbib: "Geen enkele garantie dat bezoek Kiev mogelijk is"

Volgens Oekraïne zijn er op dit moment geen garanties dat de kersverse minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) op dit moment Kiev kan bezoeken. Dat zegt een hooggeplaatste regeringsbron aan de redactie van VRT NWS. Zondag zei minister van Justitie en waarnemend premier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) nog dat er "geen vertrouwensbreuk" was, maar de plooien lijken nu dus toch nog niet helemaal gladgestreken.

Een goedgeplaatste Oekraïense regeringsbron laat aan onze redactie weten dat de plooien tussen kersverse minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib en Oekraïne nog niet gladgestreken zijn. Lahbib reisde in juli vorig jaar als journaliste naar het Oekraïense schiereiland de Krim, dat sinds 2014 door Rusland bezet wordt. Ze ging via Rusland, wat verboden is in Oekraïne. Dat zou kunnen betekenen dat Lahbib de toegang tot Oekraïne ontzegd wordt.

"Het standpunt van Oekraïne is niet veranderd", zo klinkt het bij onze bron. "Onze minister van Buitenlandse Zaken heeft in zijn brief geen enkele garantie gegeven dat het bezoek aan Kiev in dit stadium mogelijk is. Wij verwachten nog steeds dat België uitleg geeft over de Krim-reis. Die uitleg is tot nu toe uitgebleven."

Lees hier de mail die VRT NWS ontvangen heeft. We kunnen de identiteit van onze bron niet vrijgeven, maar het gaat om een goedgeplaatste regeringsbron die het dossier kent. De naam is gekend bij onze hoofdredactie.

Die boodschap uit Oekraïne komt niet overeen met wat minister van Justitie en waarnemend premier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zondag nog beweerde. "Er is geen vertrouwensbreuk", zo klonk het bij Van Quickenborne (Open VLD), die premier Alexander De Croo (Open VLD) vervangt terwijl hij met vakantie is.

Dat bleek volgens Van Quickenborne uit het antwoord op een brief die Lahbib stuurde aan haar Oekraïense ambtgenoot Dmitro Koeleba om haar steun uit te drukken voor Oekraïne.

"Uit die briefwisseling blijkt heel duidelijk dat Oekraïne en België op dezelfde lijn zitten", zei Van Quickenborne. "Het belangrijkste is: is er een probleem met Oekraïne? Want daarover gaat het. En ik kan u zeggen dat dit niet het geval is." Volgens hem blijkt uit het antwoord van minister Koeleba dat Hadja Lahbib de Belgische gesprekspartner is voor Kiev. "Wat telt voor mij is hoe zij functioneert als minister."

Het lijkt er nu dus op dat er toch nog meer wrevel is tussen de Oekraïense regering en Lahbib dan Van Quickenborne zondag liet uitschijnen. De Standaard heeft een deel van e brief van Koeleba kunnen inkijken, en daarin wordt bevestigd dat nog niet alle plooien zijn gladgestreken. De zaak is in ieder geval nog niet uitgeklaard en het is zelfs onzeker of Lahbib binnen zou mogen in Oekraïne. Al houdt Oekraïne de deur voor een gesprek met de minister zeker open. Het land blijft wel vragen om "uitleg" bij de Krim-reis die Lahbib maakte. 

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken wil "via diplomatieke contacten meer details vernemen over de omstandigheden van het bezoek en op basis daarvan beslissingen nemen over toekomstige bilaterale contacten", zo klonk het eerder ook al. Die uitspraak zou vooral slaan op de persoonlijke contacten met minister Lahbib, dus niet zo zeer met ons land op zich.

Onze redactie kon de bewuste brief van Koeleba zelf niet inkijken, het gaat om vertrouwelijke informatie tussen ministers. Maar het is duidelijk dat de brief in België heel anders wordt geïnterpreteerd dan in Oekraïne. België interpreteert de brief als een positieve boodschap, in Oekraïne klinkt het dat het nog altijd aan België is om een oplossing uit te werken.

BEKIJK - Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil niet reageren op de verklaring van de goedgeplaatste Oekraïense regeringsbron. Afgelopen zondag reageerde hij zo: "Uit die briefwisseling blijkt heel duidelijk dat Oekraïne en België op dezelfde lijn zitten."

Videospeler inladen...

Ondertussen heeft Peter De Roover, fractieleider van oppositiepartij N-VA, een brief gestuurd naar Kamervoorzitter Eliane Tillieux, waarin hij vraagt om de brief van Koeleba te bezorgen aan het parlement. “Van Quickenborne wekte zondag een valse indruk over de relatie met Oekraïne. Ik vraag hem dan ook met aandrang om de brief waarop hij zich baseerde te delen met het parlement”, klinkt het. 

De redactie heeft bij waarnemend premier Vincent Van Quickenborne om een reactie gevraagd, maar die verwijst naar minister Lahbib. Ook de minister wil echter niet reageren. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft op Twitter wel kort gereageerd in een antwoord op een tweet van N-VA-kamerlid Theo Franken waarin die stelt dat er wel een diplomatiek probleem is. "Stop met deze grap", schrijft hij. Volgens Bouchez is het niet aan hem of de betrokken ministers om te bewijzen dat er geen probleem is: 

Waarom ligt de aanstelling van Hadja Lahbib als minister van Buitenlandse Zaken mogelijk gevoelig voor Oekraïne?

Hadja Lahbib is amper twee weken minister van Buitenlandse Zaken en bevindt zich al in erg woelig water. De reis die ze vorig jaar als journaliste naar de door Rusland bezette Krim maakte, breekt haar zuur op: ze reisde via Moskou en haar reis werd betaald door de organisatoren van een lokaal cultuurfestival, dat bovendien banden heeft met de dochter van president Poetin.

Naar de Krim reizen via Rusland is volgens de Oekraïense wet verboden en zou kunnen betekenen dat Oekraïne Lahbib de toegang tot het land ontzegt. Theoretisch zou het inreisverbod kunnen gelden tot 2024, drie jaar na Lahbibs beruchte Krim-reis, zoals de Oekraïense wet voorschrijft. Al lijkt Oekraïne wel bereid om de kwestie met België te bespreken. 

Het schiereiland de Krim is officieel Oekraïens grondgebied. In 2014 vielen Russische troepen binnen en annexeerden ze het gebied.

BEKIJK - Het gesprek met Jan Balliauw in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met VRT NWS-journalist en Oost-Europakenner Jan Balliauw in "De ochtend" op Radio 1:

© Geert Van Hoeymissen

Meest gelezen