Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Viktor Orbán geeft Amerikaanse conservatieven les over hoe ze progressieven moeten bevechten

Geloven dat je beter bent dan je liberale tegenstander: dat was de basisboodschap van een lange toespraak van de Hongaarse premier Viktor Orbán op de Conservative Political Action Conference (CPAC), in de Verenigde Staten. De toespraak van Orbán was een soort hoorcollege voor conservatieven waarin de Hongaarse premier hen uitlegt hoe ze het progressief gedachtegoed moeten bestrijden.

CPAC is een jaarlijkse bijeenkomst van conservatieve politici en activisten, georganiseerd door de American Conservative Union. De conferentie wordt vaak gebruikt om nieuwe conservatieve politici te lanceren. Mogelijk wordt dat dit jaar een herlancering van voormalig president Donald Trump, die volgend weekend een toespraak op de conferentie zal houden.

De moeder is een vrouw, de vader is een man. En laat onze kinderen met rust. Punt. Einde discussie

Hongaarse premier Viktor Orbán

Vandaag mocht de Hongaarse premier Viktor Orbán aantreden als wegbereider. "Ik ben hier om jullie te zeggen dat we onze krachten moeten bundelen, want wij Hongaren weten hoe we de vijanden van de vrijheid moeten verslaan op het politieke slagveld", aldus Orbán. "Wij vertellen de waarheid en vertegenwoordigen de waarheid, zelfs als de helft van de wereld ons daarvoor aanvalt."

Hoe moeten conservatieven het progressieve gedachtegoed bestrijden? "Je moet geloven dat je beter bent dan je progressieve tegenstanders." Orbán heeft het over een "culturele oorlog". "We moeten nieuw leven geven aan onze kerken, onze families, onze universiteiten en onze gemeenschapsinstellingen."

De Hongaarse premier herhaalt zijn pleidooi tegen migratie en voor het behoud van de christelijke waarden. Daarop volgt een forse uithaal naar niet-traditionele manieren van leven en samenleven, en indirect dus naar de LGBTQ-gemeenschap. "Hongarije beschouwt het huwelijk als de vereniging van één man en één vrouw. Familiebanden moeten gebaseerd zijn op de relatie tussen ouders en kinderen. De moeder is een vrouw, de vader is een man. En laat onze kinderen met rust. Punt. Einde discussie." 

Videospeler inladen...

We hebben een sterk Amerika met een sterke leider nodig

Hongaarse premier Viktor Orbán

Ook zijn visie op de oorlog in Oekraïne is opmerkelijk. "Zonder Amerikaans-Russische gesprekken zal er in Oekraïne nooit vrede zijn." Dat betekent volgens Orbán dat nog meer mensen zullen lijden en nog meer economische schade. 

"Ik kan jullie alleen maar zeggen dat alleen sterke leiders in staat zijn om vrede te bewerkstelligen. We hebben in de buurt van Oekraïne dringend sterke leiders nodig die in staat zijn een vredesakkoord te sluiten." 

Deze sneer naar de Europese leiders wordt gevolgd door ondubbelzinnige kritiek op de Amerikaanse leiders. "We hebben een sterk Amerika met een sterke leider nodig." Versta: huidig president Joe Biden is geen sterke leider en het is aan CPAC om een sterke leider naar voren te schuiven.

Videospeler inladen...

Meest gelezen