Vogelgriep blijft rondgaan bij kustvogels: vooral meeuwen worden nu getroffen en de piek moet nog komen

Aan onze kust spoelen de laatste tijd veel dode meeuwen aan. De dieren worden geplaagd door een uitbraak van het vogelgriepvirus. Net over de grens, in Nederland, lijkt de situatie al iets erger te zijn: daar werden dinsdag op een Zeeuws strand alleen al 250 dode vogels aangetroffen. De piek bij ons wordt pas de komende dagen en weken verwacht.

De vogelgriep is al heel de zomer aanwezig bij de wilde vogels aan de kust. Opmerkelijk, want normaal dooft dat wat uit naar het einde van de lente toe, zegt Muriel Vervaeke, expert wilde dieren ziekten bij het Agentschap Natuur en Bos aan VRT NWS. "De kustvogels hebben er nu heel hard onder te lijden", legt ze uit.

Aan het begin van de zomer waren het vooral de broedvogels die getroffen werden. "Nu zien we dat de infectie verschoven is van sternen en visdiefjes naar de meeuwen", legt ze uit. Bij die eerder vernoemde vogelsoorten was er vooral in juni een grote sterfte. Op een bepaald moment werden meer dan 100 dode vogels per dag geteld. Een groot deel van de grote sternen aan onze kust bijvoorbeeld heeft het niet gehaald.

We verwachten de komende weken en dagen een grote sterfte bij de meeuwen die dit jaar geboren zijn en bij de volwassen meeuwen

Nu lijken de meeuwen aan de beurt. "De jonge meeuwen hebben nu het nest verlaten en komen in grote groepen samen", zegt Vervaeke. "De infectie kan zo gemakkelijk doorgegeven worden. We verwachten de komende weken en dagen een grote sterfte bij de meeuwen die dit jaar geboren zijn en bij de volwassen meeuwen. Momenteel gaat het om een tiental dode vogels per dag."

Net over de grens in Nederland lijkt de situatie voorlopig al erger. Op sommige Zeeuwse stranden spoelen veel dode vogels aan. Op het strand van Walcheren in Zeeland zijn dinsdag alleen al 250 dode vogels geteld. Ook daar gaat het mogelijk om de vogelgriep. De piek bij ons wordt met wat vertraging verwacht.

Wat als je dode of zieke vogel vindt?

Als je een zieke of dode vogel vindt, is het belangrijk dat je die niet aanraakt. "Moet dat toch, doe dan wegwerphandschoenen aan en was daarna je handen heel goed", zegt Vervaeke. "Het virus dat nu circuleert, is niet erg besmettelijk voor de mens, maar bij intens contact kan je wel besmet worden. Voorzichtigheid is dus aangewezen."

Het virus dat nu circuleert, is niet erg besmettelijk voor de mens, maar bij intens contact kan je wel besmet worden

Dat laatste geldt ook voor huisdieren. "Als zij contact hebben door erin te bijten of eraan te likken, kunnen ze ook besmet geraken", legt Vervaeke uit. Het virus blijft vooral een vogelvirus, maar uit recent onderzoek blijkt dat het ook kan overslaan op zoogdieren zoals zeehonden en vossen.

Het is wel belangrijk dat je een zieke of dode vogel meldt, zo kan het virus zoveel mogelijk uit de natuur gehouden worden. Als je een dode vogel vindt, bel dan de (gratis) influenzalijn: 0800 99 777. Het kadaver gaat naar een labo, waar het onderzocht wordt op het virus. Als je een zieke vogel vindt, contacteer dan het Opvangcentrum Wilde Dieren van je provincie.

Meest gelezen