PA Wire/PA Images

Ouders van Britse Archie vangen opnieuw bot: 12-jarige hersendode jongen mag niet naar palliatieve instelling 

In het Verenigd Koninkrijk mag de 12-jarige hersendode Archie Battersbee dan toch niet overgeplaatst worden naar een palliatieve instelling. Dat heeft het Hooggerechtshof beslist. De ouders van Archie hoopten hun zoon naar de palliatieve instelling te verplaatsen om "waardig afscheid te nemen". De ouders hebben de toelating gevraagd om tegen die uitspraak in beroep te mogen gaan, maar hun vraag is vanavond afgewezen door drie rechters van het Hooggerechtshof.

In het Verenigd Koninkrijk lijkt de juridische strijd van de ouders van Archie Battersbee stilaan ten einde te lopen. De ouders van de 12-jarige hersendode Brit hoopten na de zoveelste tegenslag bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens hun zoon over te brengen naar een palliatieve instelling. Daar zou hij in private familiale sfeer kunnen sterven. Ze bonden daarvoor een procedure aan bij het Hooggerechtshof in Londen, maar hun verzoek werd afgewezen.

Juridisch kluwen

Aan de uitspraak van de rechtbank gaat al een heel lange juridische strijd vooraf. Op 7 april werd Archie bewusteloos aangetroffen thuis. Zijn moeder denkt dat hij heeft meegedaan met een online uitdaging waarbij deelnemers moeten proberen bewusteloos te raken. Sindsdien kwam de jongen nooit meer bij bewustzijn. Volgens de artsen is Archie hersendood en kan er geen hulp meer baten. 

De ouders van Archie verzetten zich tegen zo goed als elke beslissing van het ziekenhuis. Een eerste rechter besloot in juni dat de behandeling van Archie mag worden stopgezet. De ouders gingen toen in beroep. Het Hof van Beroep besliste daarop opnieuw dat de voortzetting van de behandeling geen zin heeft, waarop de ouders opnieuw een rechtszaak aanspanden, dit keer bij het Hooggerechtshof. Een panel van drie juryleden boog zich toen over de zaak, en besloot het verzoek van de familie tot beroep te verwerpen. 

De moeder van Archie tijdens een persmoment

Maar daar eindigde het juridische kluwen niet. De ouders van Archie hielden voet bij stuk en trokken naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om te verhinderen dat de machines die hun zoon in leven hielden, werden uitgezet. Ook daar kregen ze geen gelijk. Gisteren dienden ze bij het Hooggerechtshof een verzoek in om hun zoon te verplaatsen naar een palliatieve instelling, maar ook dat verzoek werd afgewezen. Er lijkt geen einde te komen aan de juridische malaise van de ouders van Archie. Ze houden echter wel voet bij stuk en wilden in beroep gaan tegen die laatste uitspraak. Hun vraag is vanavond afgewezen door drie rechters van het Hooggerechtshof.

"Niet in het belang van het kind"

Volgens artsen was de verplaatsing van Archie een "aanzienlijk risico". De rechter volgde in de uitspraak het advies van de artsen op. "Een verplaatsing van Archie is niet in het belang van het kind. Het is beter dat de behandeling stopt in het ziekenhuis", schreef de rechter die de zaak behandelde in het vonnis. "Ik hoop dat Archie de kans krijgt om vredevol te sterven". Volgens de rechtbank proberen de ouders enkel het onvermijdelijke te vermijden en is die situatie al drie weken aan de gang. 

BEKIJK - De moeder van Archie staat de pers te woord: "Ik voel me volledig uitgeput en in de steek gelaten."

Videospeler inladen...

Meest gelezen