86-jarige zingende dokwerker uit Zandhoven bracht nieuwe single uit en treedt zondag op in Wijnegem

Lode De Ceuster uit Zandhoven blijft op ook op zijn 86 bekend als de zingende dokwerker. Hij bracht een nieuwe single uit en plant ook nog een heel album. Zondag treedt hij nog eens op in de zomerbar in Wijnegem. "Ik wil die stress nog eens voelen."

"Ik heb 42 jaar aan de dokken gewerkt en zong al eens een liedje", vertelt Lode De Ceuster op Radio 2. "Ik bracht ook een aantal platen uit en daarop schreef een journalist in een krant: "de zingende dokwerker". Toen had ik het spek aan mijn been", lacht hij in sappig Antwerps.

Als ik naar een optreden ga, sterf ik bijna, maar ik kan dat niet missen en eens op het podium is dat verdwenen

Lode De Ceuster

Dokwerker is hij al een hele tijd niet meer, maar zingen blijft hij wel nog doen. "Zondag treed ik op in de zomerbar in Wijnegem. Ik wilde dat nog eens doen. Ik heb een paar nieuwe liedjes gemaakt en ik wilde de stress nog eens ervaren, zeg maar. Als ik naar een optreden ga, sterf ik bijna, maar ik kan het niet missen en eens op het podium is dat verdwenen."

"No whisky, no women"

Zijn geheim om op zulke mooie leeftijd nog zo vlot te kunnen zingen? "Geen idee. No whisky, no women zeker?", grapt hij. "Ik weet het niet, het komt vanzelf. Of als je gelooft in Onze Lieve Heer? Het is hij die alles regelt hierboven. En ik zing ook niet te veel. Stembanden zijn spieren. Die moet je onderhouden, maar je mag er ook niet te zot mee doen, zeker niet op mijn ouderdom."

Met singles als "Van hard werken wordt ge moe", "Bij ons aan de dok" en "Docks blues" was zijn job duidelijk een inspiratie. "Ik zie op televisie mensen soms vertellen dat ze hard gewerkt hebben. Dan hebben die huizen verkocht of met Lamborghini's gereden. Dat is niet werken hé! Aan de dokken wordt gewerkt. Ik heb veel bewondering voor de mensen die daar nu nog werken in weer en wind."

Ook de stad Antwerpen ligt hem nog na aan het hart. Zo bezingt hij ook de zon die schijnt op de De Keyzerlei. "Ik woon nu in de Kempen, maar ik pak nog wel eens de bus en dan ga ik nog eens kijken. Er is wel veel veranderd in de stad, maar ook ten goede!"

Meest gelezen