Amerikaans president Joe Biden en president van de Volksrepubliek China Xi Jinping
AFP or licensors

China kondigt sancties aan tegen de Verenigde Staten na het "provocerende bezoek" van Nancy Pelosi aan Taiwan

China heeft een hele reeks sancties aangekondigd tegen de Verenigde Staten nadat Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten, afgelopen dinsdag een bezoek had gebracht aan Taiwan. Dat bezoek deed heel wat stof opwaaien in China, dat het eiland als een afvallige provincie beschouwt. China legt nu de gesprekken op hoog militair niveau stil en stopt met de klimaatdialoog. Ook Nancy Pelosi en haar directe omgeving krijgen sancties opgelegd. In een eerste reactie noemt het Witte Huis het stopzetten van de klimaatdialoog "onverantwoord".

China stopt (voorlopig) met de gesprekken op hoog militair niveau met de Verenigde Staten en legt nu ook de klimaatdialoog tussen de twee landen stil. Dat zijn enkele van de sancties tegen de Verenigde Staten die de Chinese overheid vandaag heeft afgekondigd.

Het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan van afgelopen dinsdag deed wereldwijd heel wat stof opwaaien. Het was op zijn minst gezegd een gedurfde zet, want zowel VS-president Joe Biden als de Chinezen bleken geen fan van het plan. China reageerde woedend op het bezoek en beschouwde het als "inmenging in binnenlandse aangelegenheden". China neemt nu niet alleen sancties tegen de Verenigde Staten, ook Pelosi zelf en haar directe familie zouden nare gevolgen kunnen ondervinden van haar bezoek aan Taiwan.

"Ernstige provocatie"

Dat China nog steeds niet te spreken is over het bezoek van Pelosi aan Taiwan, blijkt uit de harde taal die er nog steeds gesproken wordt. "Ondanks de ernstige bezorgdheid en tegenkanting van China, stond Pelosi erop Taiwan te bezoeken en zich ernstig te moeien met binnenlandse aangelegenheden van China", vertelt een woordvoerder van het Chinees ministerie van Buitenlandse Zaken. "Ze ondermijnde de soevereiniteit en territoriale integriteit van China, ze vertrapte het één-Chinabeleid en bedreigde de vrede in de Straat van Taiwan".

Als reactie op de "ernstige provocatie" kondigt China nu dus sancties aan tegen de Verenigde Staten en Nancy Pelosi die "in overeenstemming zijn met de wetten van de Volksrepubliek China".  

Ze ondermijnde de soevereiniteit en territoriale integriteit van China en bedreigde de vrede in de Straat van Taiwan

Ministerie van Buitenlandse Zaken van China
Videospeler inladen...

Over misdaad en migratie

China stopt nu dus (voorlopig) met gesprekken op hoog militair niveau met de Verenigde Staten en legt nu ook de klimaatdialoog tussen de twee landen stil. Maar ook op andere vlakken legt de Chinese regering de Verenigde Staten nu sancties op. Zo wil China niet langer illegale Chinese migranten terugnemen en stopt het land met het voorkomen van grensoverschrijdende misdaden zoals drugshandel. 

De VS heeft op haar beurt de Chinese ambassadeur ontboden. De Verenigde Staten beschuldigt China nu van "provocatieve acties". De aanleiding voor die beschuldigingen zijn de raketten die het Chinese leger over Taiwan geschoten heeft. Vijf raketten zijn geland in de EEZ (de exclusief economische zone) van Japan, een zone die China overigens niet erkent. Over de inhoud van de persoonlijke sancties tegen Nancy Pelosi is nog niet veel gekend.

Het klimaat is de dupe

Het stilleggen van de klimaatdialoog is mogelijk een zware diplomatieke klap voor de Verenigde Staten. De afgelopen jaren boekten zowel de VS als China, twee van de grootste uitstoters van broeikasgassen, grote vooruitgang in dit dossier. Vorig jaar ondertekenden de twee landen, tot grote verrassing van velen, zelfs een klimaatakkoord op de klimaattop in Glasgow. Daarin beloofde China voor het eerst om de methaanuitstoot te verminderen. 

Xie Zhenhua, de klimaatgezant van China op de klimaatconferentie in Glasgow in 2021

Waarom is Taiwan zo belangrijk?

Het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan raakte een gevoelige snaar voor China. Het is geen geheim dat de Chinezen al langer doelen op een unificatie van het eiland met het Chinese vasteland. Nancy Pelosi wou met haar bezoek een hulde brengen aan de democratie in Taiwan, maar de Chinezen zien dat als een directe aanval op hun intern beleid. 

Taiwan heeft een erg belangrijke strategische en economische waarde. Het is de grootste producent van microchips, de technologische componenten die onze computers, smartphones, auto's en zelfs pacemakers doen werken. De rest van de wereld is erg afhankelijk van Taiwan voor de productie van de chips. Daarnaast is de Straat van Taiwan, een zeestraat, een van de meest bevaren handelsroutes voor containerschepen ter wereld. Als slagader van de wereldeconomie is de vaarroute van immens belang. 

Meest gelezen