Copyright Maskot

Studie UGent toont dat aanwerven zonder motivatiebrief of cv personeelstekort snel kan oplossen

Een allereerste Vlaamse studie naar aanwervingen zonder voorafgaande complexe sollicitatieprocedure van de Universiteit Gent, in samenwerking met de stad Gent en zelfstandigenkoepel Unizo, komt met positieve resultaten.  Een jaar lang monitorde de universiteit 10 deelnemers. In onder meer de zorg en de horeca kan het concept "open hiring" volgens de onderzoekers de aanhoudende personeelskrapte aanpakken. Het gaat om een eerste kleinschalige studie, verder onderzoek is nog nodig.  

In de VS is "open hiring" al een aanwervingstechniek. "Het concept is dat je allerlei drempels wegneemt door bijvoorbeeld niet langer een motivatiebrief of cv te vragen. Ook testen op voorhand worden geschrapt. Hét belangrijkste is de motivatie van de werknemer. Of de test of de job geschikt is of niet, gebeurt gewoon op de werkvloer", verklaart professor Eva Derous van UGent. Zij zetten in Vlaanderen een eerste pilootstudie op poten om het concept ook hier uit te testen, met succes. 

De werknemers zijn veel gemotiveerder, de werkgever vindt snel enthousiaste krachten
professor Eva Derous

De universiteit volgde een jaar lang 10 werknemers die via het concept "open hiring" werden aangenomen bij Oost-Vlaamse ondernemingen. Ze bevroeg de deelnemers en de bedrijven over hun bevindingen. "We zien dat de motivatie bij het de testpersonen enorm hoog ligt, ze ervaren ook een erg grote autonomie en voelen zich heel verbonden met het bedrijf waarvoor ze pas beginnen te werken. We zien scores boven de 83 procent. Dat zijn opvallende cijfers", verklaart Derous.   

De universiteit, die het project op poten zette in samenwerking met de stad Gent en Unizo, deed vooraf een brede bevraging bij ruim 200 bedrijven over het concept om te zien of er interesse was. 

"Snelle weg naar vaste job"

Yildiz Kirsan is één van de deelnemers aan het project. "Ik meldde me aan via de telefoon voor een dienstenbedrijf en kon meteen op kennismakingsgesprek. Er werd gevraagd of ik ervaring had. Ik vertelde dat ik een gezin met 3 kinderen run en dus wel weet hoe ik zaken moet aanpakken. Dat volstond. Ik kon enkele dagen later aan de slag. Ik kreeg opleiding op de werkvloer en er was vaak evaluatie. Na 2 maanden krijg ik al een vast contract bij Zorgband in Destelbergen, ik ben erg tevreden. Niemand uit mijn omgeving geloofde dat het zo rap kon."

Voor kortgeschoolden of mensen met migratieachtergrond kan een klassieke sollicitatieronde een drempel zijn

"Solliciteren is vaak een grote drempel voor bepaalde groepen, zeker voor kortgeschoolden en mensen met migratieachtergrond. Dit concept maakt het aanmelden veel laagdrempeliger", verklaart Derous. Ze benadrukt dat voor sommige jobs een cv of een motivatiebrief eigenlijk niet nodig zijn. "Open hiring kan uiteraard niet in elke sector en is vooral handig bij jobs waarbij weinig voorkennis vereist is, het is een aanwervingstechniek die naast de klassieke sollicitatie meer ingezet kan worden, bijvoorbeeld om personeelstekorten snel aan te pakken." 

Bij "open hiring" kan in principe iedereen die zich aanmeldt, starten. "Het is wel de bedoeling dat de werkgever grondig opleidt én observeert", zegt Derous. Zo kan er bijgestuurd worden. "Na enkele weken is er dan een evaluatie en wordt beslist dat de werknemer blijft of niet. Je kan het eigenlijk een beetje vergelijken met een lange betaalde stage." 

"Roepen werkgevers op dit uit te testen"

Unizo is enthousiast over de eerste resultaten, zeker nu er grote vraag is. Ze roept werkgevers op om het concept te overwegen. "Het is een snelle manier om aan gemotiveerde werkkrachten te raken", zegt Hannah Van Ooteghem van de Oost-Vlaamse afdeling. "Het kan werkgevers ook aan het denken zetten over hun aanwervingsstrategie. Ze hoeven niet allemaal meteen "open hiring" toe te passen maar kunnen hun sollicitatieprocedures wel herbekijken en laagdrempeliger maken, dat zorgt sowieso voor meer kandidaten." 

Meest gelezen