Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Elektriciteitskabels van Oekraïense kerncentrale van Zaporozje zijn beschadigd, kan werking in het gedrang brengen

In Oekraïne zijn de hoogspanningskabels in en rond de kerncentrale van Zaporozje beschadigd door artillerievuur. Oekraïne en Rusland geven elkaar de schuld en er vallen verwijten voor "nucleair terrorisme". Het is niet duidelijk of de goede werking en de veiligheid van de kerncentrale -de grootste in Europa- zo in het gedrang komt.

In de buurt van de kerncentrales van Zaporozje in het zuiden van Oekraïne wordt gevochten door Oekraïense en Russische troepen. De centrale op de zuidoever van de rivier Dnjepr is sinds maart bezet door de Russen, maar aan de overkant van de rivier rukken de Oekraïense troepen op. 

De voorbije dagen was al veel onrust ontstaan over de veiligheid van de grootste kerncentrale in Europa en vandaag blijkt dat een deel van de hoogspanningskabels van de centrale beschadigd is door artillerievuur. Oekraïeners en Russen geven elkaar de schuld en Moskou spreekt zelfs over "nucleair terrorisme". 

Uitbater Energoatom meldt op de berichtendienst Telegram dat er rond 14.30 uur lokale tijd drie inslagen waren op de nucleaire site. Daarbij werd een hoogspanningslijn geraakt. Eén van de zes reactoren zou worden stilgelegd, maar verder zou de centrale stroom blijven leveren. 

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) had onlangs gewaarschuwd dat het nauwelijks nog informatie krijgt uit de centrale. 

Tot nu toe zouden de zes kernreactoren niet geraakt of beschadigd zijn en er zou ook geen verhoogde straling in de buurt zijn waargenomen. De reactoren van Zaporozje zijn veel moderner en hun structuur is veel sterker dan de oude Sovjetcentrale van Tsjernobyl die in 1986 door een ramp getroffen werd. Toch is stroomvoorziening noodzakelijk om een centrale veilig te doen werken en zouden er problemen kunnen komen als die stroom zou wegvallen of toch voor een zekere tijd. 

Het Internationaal Atoomenergieagentschap wil nu dat er zo snel mogelijk een team van experten naar de centrale kan gaan, maar hoe dat in oorlogstijd moet gebeuren, is niet duidelijk. Wel is zeker dat de gevechten in de buurt voortgaan. De centrale wordt nu bediend door Oekraïense personeelsleden, maar die staan onder Russisch gezag en die zijn waarschijnlijk ook erg bezorgd voor hun veiligheid tijdens gevechten.

Meest gelezen