Videospeler inladen...

Autokeuring zonder afspraak leidt tot erg lange wachtrijen in West- en Oost-Vlaanderen, minister wil spoedoverleg

Vandaag is het in West-Vlaanderen de eerste dag dat bestuurders weer zonder afspraak naar de autokeuring kunnen. Dat leverde vanochtend lange wachtrijen op. Ook in Oost-Vlaanderen was het opnieuw aanschuiven. Ondertussen zijn de wachtrijen afgesloten en kunnen zich vandaag geen nieuwe voertuigen zonder afspraak meer aanbieden. GOCA Vlaanderen, de sectorfederatie van keuringscentra, gaat het systeem van autokeuring zonder afspraak dit weekend evalueren. Minister Lydia Peeters (Open VLD) wil maandag een spoedoverleg met de federatie.

In Roeselare, in West-Vlaanderen, stond er vanochtend al een zeer lange wachtrij aan het keuringscentrum. De politie in Roeselare riep op om niet meer naar het autokeuringscentrum te rijden. Ook in Ieper was het druk.

Ook in Oost-Vlaanderen stonden, net als eerder deze week, lange files aan de autokeuringscentra. In Eeklo, Dendermonde en Nazareth, waar vandaag een keuring zonder afspraak mogelijk was, was het erg druk. Ook de politie van Eeklo raadde af om nog naar de autokeuring te gaan. 

Ondertussen zijn de wachtrijen afgesloten en kunnen zich vandaag geen nieuwe voertuigen zonder afspraak meer aanbieden in Oost- en West-Vlaanderen. 

BEKIJK - Fileleed aan de autokeuring: "Ik sta hier al van kwart voor zeven, maar ik hoop tegen de middag thuis te geraken. Op het gemak iets eten."

Videospeler inladen...

Dit zijn beelden van de politie van de file aan het keuringscentrum in Roeselare vanochtend: 

Videospeler inladen...

In Ieper eenzelfde tafereel, blijkt uit posts op sociale media.

Evaluatie

Ondertussen laat GOCA Vlaanderen, de sectorfederatie van keuringscentra, weten dat ze het systeem van autokeuring zonder afspraak dit weekend evalueren. 

"Sowieso zal na vandaag bekeken worden of we het huidige systeem kunnen aanhouden", zegt woordvoerder Sofie Vanhoute van GOCA Vlaanderen. "Komt er een normaliserings- of uitvlakkingseffect? Of moeten we bijsturen?" 

Sinds de coronapandemie was het op heel wat plekken verplicht om een afspraak te maken bij de autokeuringscentra. In Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en de westkant van Vlaams-Brabant was dat tot voor kort nog steeds zo. Nu stellen die keuringscentra één dag in de week hun straten open voor vrije aanbieding. Dat zorgt telkens voor een overrompeling, waardoor de politie moet oproepen  om niet meer naar het keuringscentrum te komen.

Veel klanten vonden het afsprakensysteem positief.

Sofie Vanhoute, woordvoerder van GOCA Vlaanderen

De beslissing van de keuringscentra om na de pandemie slechts gedeeltelijk zonder afspraak te heropenen, werd genomen omdat de centra positieve signalen kregen over het afsprakensysteem.

"Keuringsondernemingen hebben altijd gezegd: we starten met één dag per week omdat heel veel klanten het afsprakensysteem hebben ondervonden als iets positief."

Veel keuringscentra zijn echter al weken op voorhand volgeboekt, waardoor automobilisten soms geen afspraak meer kunnen vastleggen voordat hun keuringsbewijs vervalt. Vandaar dat er wellicht veel mensen nu zonder afspraak proberen om toch nog op tijd hun auto te laten keuren. 

Aanzuigeffect

In Limburg, Antwerpen en de oostkant van Vlaams-Brabant zijn er minder problemen, omdat het daar al mogelijk was om zonder afspraak langs te gaan. In Wallonië en Brussel is het wel nog altijd verplicht om een afspraak te maken voor een autokeuring. Dat zorgt volgens de federatie voor een aanzuigeffect. "Omdat de keuze van het keuringsstation in België vrij is, blijken ook heel wat Walen en Brusselaars af te zakken naar Vlaanderen", zegt Vanhoute.

De federatie zegt dat de capaciteit die er nu is doorheen het jaar hoort te volstaan. De zomer is sowieso een drukke periode en ook inspecteurs gaan op vakantie, klinkt het. Extra capaciteit voorzien is onmogelijk. "Er lopen er voortdurend vacatures voor inspecteurs bij de autokeuring, maar die krijg je niet zomaar ingevuld."

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) plant maandag een spoedoverleg in met GOCA Vlaanderen over de lange wachttijden. "Ik vraag onmiddellijke bijsturing. Langere openingstijden en een vlotter reservatiesysteem lijken mij hierbij noodzakelijk. Tegelijk roep ik iedereen op om niet te wachten tot het allerlaatste moment en op tijd een bezoek aan de autokeuring in te plannen."

Boete?

Je wagen laten keuren kan al vanaf twee maanden voor de einddatum op het keuringsbewijs, mét behoud van die datum. Je hoeft ook niet te wachten om een afspraak te maken tot je de groene herinneringskaart krijgt. 

Wie zijn auto niet tijdig gekeurd krijgt, riskeert een boete. Het is niet duidelijk of die toeslag, die na de keuring wordt toegevoegd aan de reguliere betaling van het nieuwe keuringsattest, voorlopig opgeschort kan worden. GOCA Vlaanderen zegt dat zoiets besproken moet worden met de opdrachtgevende overheid. "Momenteel heb ik er geen weet van dat dit onderdeel uitmaakt van de onderhandelingen", zegt Vanhout.

Toch raadt de politie automobilisten bij grote drukte aan de keuringscentra aan om een afspraak te maken op een later moment, ook al is dat na de vervaldatum van je keuringsbewijs. Wie toch naar het autokeuringscentrum wil, checkt best eerst de webcam van het centrum om de actuele situatie in te schatten. 

BEKIJK - De reportage in Het Journaal van 13 uur:

Videospeler inladen...

Meest gelezen