Vanaf zondag grote kans op een heuse hittegolf met dinsdag temperaturen van 30 graden en meer

Vanaf zondag wordt het puffen, want we krijgen wellicht een heuse hittegolf, zegt weerman Frank Deboosere. Het zal de eerste hittegolf van deze zomer zijn met vanaf dinsdag tropische temperaturen tot 30 graden en meer. Ondertussen blijft het ook kurkdroog.

De hittegolf zou naar alle waarschijnlijkheid overmorgen - zondag - al starten met temperaturen rond 25 graden, dan volgt maandag met 27-28 graden om dinsdag, woensdag en donderdag naar 30 graden en iets meer te stijgen. 

We spreken van een hittegolf als we minstens vijf opeenvolgende zomerdagen hebben (wanneer de maximumtemperatuur 25 graden of meer bedraagt), waarvan er zeker drie dagen tropisch zijn (met temperaturen van 30 graden of meer).

De langste hittegolf - sinds de metingen van 1901 - dateert van 1947 en duurde maar liefst 19 dagen, van 10 tot en met 28 augustus. Datzelfde jaar kwamen er nog drie kortere hittegolven voor. 

Waar hebben we die hoge temperaturen aan te danken? Deboosere: "Een hogeluchtdrukgebied (boven Ierland, zie weerkaart hieronder) gaat zich platleggen waardoor we lucht gaan krijgen uit het noordoosten, later uit het oosten. Met het gekende liedje van deze zomer: volgende week wordt het opnieuw bakken en braden."

Mogelijk blijft de hittegolf langer duren dan vijf dagen. "Na volgende week vrijdag vergroot de kans op een bui of onweer, maar zolang de temperaturen niet dalen onder de 25 graden blijft in theorie de hittegolf duren", legt Deboosere uit.

Eerst nog een beetje afkoeling

Voor de temperaturen crescendo gaan, hebben we vandaag en morgen nog minder hoge maxima. En dat hebben we tijdelijk te danken aan noordelijke luchtstromen, vertelt Deboosere. "Een goed voelbare wind", vat hij samen. 

Minder hoge temperaturen dankzij de noordelijke luchtstromen

weerman Frank Deboosere

Vandaag start wisselend tot zwaarbewolkt met mogelijk enkele buien in het westen en in het zuidoosten van het land. In de loop van de dag wordt het overal droog met meer opklaringen. De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit het noordwesten. De maxima klimmen niet hoger dan 18 graden in de Hoge Venen en 24 graden in de Kempen. 

Vanavond en vannacht blijft het droog en helder, al kunnen er aan zee enkele wolken verschijnen tegen het einde van de nacht. Het koelt flink af met minima tussen 6 en 13 graden.

Morgen blijft het droog en wordt het zonnig met in de loop van de dag stapelwolken in het binnenland.  De maxima lopen uiteen van 19 tot 24 graden en de wind wordt matig uit noord tot noordoost.

BEKIJK - Weerman Frank Deboosere voorspelt hitte volgende week:

Videospeler inladen...

Meest gelezen