Jonas Roosens

Geen onregelmatigheden vastgesteld bij bedrijven achter Pukkelpop: onderzoek is afgesloten

Het parket van Limburg laat weten dat het onderzoek naar mogelijke wanpraktijken met geld van Pukkelpop afgerond is, zonder gevolg. Er kon niet aangetoond worden dat er misdrijven gepleegd zijn, en dus is de zaak geseponeerd.

In september vorig jaar opende het parket van Limburg een opsporingsonderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij de bedrijven achter Pukkelpop. Dat onderzoek kwam er na een artikel op de omstreden  satirische website 'tScheldt. 

Concreet ging het over geld dat die bedrijven achter Pukkelpop niet correct zouden inzetten. Zo was het belangrijkste bedrijf achter Pukkelpop - The Factory - veranderd van een vzw met sociaal doel naar een commerciële bvba. Volgens de wet mag het geld dat de vzw eerder verdiende ook door de bvba alleen gebruikt worden voor dat sociaal doel. 

Het ging om 7,7 miljoen euro, maar dat bedrag zakte de voorbije jaren naar zo'n 4 miljoen. Volgens de website 'tScheldt zou een deel daarvan gebruikt zijn om coronaverlies te dekken. Daarnaast waren er ook vragen over een lening van bijna 300.000 euro aan de bvba Gigs Entertainment, waar dezelfde vier aandeelhouders als The Factory achter zitten. 

Het gerecht laat nu weten dat die zaken onderzocht zijn, maar dat er geen wanpraktijken zijn vastgesteld: "Na grondig en doorgedreven onderzoek kon niet worden aangetoond dat er misdrijven werden gepleegd", zegt het parket van Limburg in een persbericht. Het onderzoek is daarom afgesloten en geseponeerd. Er komt dus geen gevolg. 

Toenmalig Vlaams minister van Werk Crevits (cd&v) zette in afwachting van het onderzoek coronasteun van de regering on hold, maar intussen heeft Pukkelpop die steun wel gekregen, goed voor 1,8 miljoen euro. 

Organisatie Pukkelpop tevreden

De organisatie achter Pukkelpop reageert opgelucht op het nieuws dat het onderzoek geseponeerd is: "We zijn blij dat dit nu opgehelderd is en focussen verder op de organisatie van onze festivals, met HEAR HEAR! op zondag 14 augustus en uiteraard Pukkelpop, het weekend erna", klinkt het. 

Meest gelezen