Dierenasiel van Sint-Truiden krijgt opvallend veel grote jonge honden binnen

In het dierenasiel van Sint-Truiden werden de voorbije weken opvallend veel honden binnengebracht. Het ging voornamelijk om jonge honden die mensen gekocht hebben tijdens de coronacrisis, en die ze nu beu zijn of niet goed de baas kunnen. 

"We krijgen meer en meer honden binnen met gedragsproblemen waarvoor we ook niet gemakkelijk een nieuwe thuis kunnen vinden", vertelt Philip Zurinckx van het dierenasiel in Sint-Truiden. "We moeten die honden dan nog heropvoeden, en er veel tijd insteken." 

Het asiel kan ook niet aan de vraag voor opvang voldoen. "We hebben nog 15 à 20 jonge honden op de wachtlijst staan, om binnengebracht te worden.  Dat zijn allemaal grote honden, en jonger dan twee jaar. Maar het heeft geen zin om honden die niet goed afgericht zijn in een nieuw gezin te plaatsen." 

Tijdens de coronacrisis hadden mensen plots meer vrije tijd en kochten zonder al te veel nadenken een hond. Maar het opvoeden van een hond vraagt tijd en geduld. "Maar we merken ook dat het soms met de puppy's al fout loopt bij de fokkers", nuanceert Zurinckx. "Zeker bij grote fokkers merken we dat de kwaliteit niet meer oké is, zowel de gezondheid als het gedrag van de dieren. En zo worden kopers soms zonder het te weten al met problemen opgezadeld." Het dierenasiel van Sint-Truiden pleit daarom voor strengere regels voor hondenfokkers.

Meest gelezen