James Arthur Photography

Hydroloog Patrick Willems: "Als het droog blijft tot september, wordt het erger dan in 1976"

Volgens professor hydrologie Patrick Willems (KU Leuven) maken we vandaag een droogte mee die in de buurt komt van de extreem droge zomer van 1976. En als het zo droog blijft, zullen we het record van 1976 breken. Om ons beter te wapenen tegen extreme droogte moeten we dringend meer maatregelen nemen om water vast te houden op ogenblikken dat het wel regent.

Het is nu al enkele weken bezig: puffen onder een loden zon, temperaturen die geregeld boven de 30 graden stijgen en wekenlang zonder één druppel regen. "We hebben een droogte die in de buurt komt van de droogte van 1976", zegt hydroloog Patrick Willems in "Terzake". "Als we naar de voorspellingen kijken, gaat het wel de kant op van 1976 en wordt het mogelijk nog extremer. Als het kurkdroog blijft tot in september, kan het nog een stukje extremer worden."

Als we met zijn allen een regenwaterput plaatsen, kunnen we de totale drinkwaterbehoefte in Vlaanderen halveren

Hydroloog Patrick Willems (KU Leuven)

Dat we steeds vaker te maken krijgen met droogteperiodes heeft alles te maken met de klimaatverandering. "Dat gaat in de toekomst sowieso nog frequenter gebeuren, en mogelijk nog extremer dan nu", waarschuwt Willems. "We gaan ons moeten wapenen tegen dit soort fenomenen."

Hoe kunnen we ons wapenen tegen droogte? "Dat betekent veel meer water vasthouden op het moment dat het regent." Willems somt een aantal mogelijkheden op: ontharden in de steden, meer water laten insijpelen, meer afvalwater laten hergebruiken door de industrie en meer regenwaterputten plaatsen. "Als we dat met zijn allen doen, kunnen we de totale drinkwaterbehoefte in Vlaanderen halveren."

Intussen is Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wel al aan de slag met haar zogenoemde "Blue Deal", het Vlaamse actieplan tegen droogte. "We zijn er al mee bezig", erkent Patrick Willems, "maar we moeten echt gaan opschalen."

Patrick Willems legt in "Terzake" uit hoe erg de droogte van vandaag wel is.

Videospeler inladen...

Meest gelezen