Archiefbeeld als illustratie
George Clerk

Koppel uit Lanaken bestolen door dievenbende op snelwegparking in Spanje: "5.000 euro kwijt"

Een koppel uit Lanaken in Limburg is het slachtoffer geworden van een georganiseerde bende. Onderweg naar hun vakantiebestemming werden ze bestolen op een snelwegparking in Spanje. Hun schoondochter vertelt wat de twee hebben meegemaakt om anderen er attent op te maken. Ook de politie waarschuwt voor meer soortgelijke trucs, ook op parkings bij ons. 

“Al jaren gaan mijn schoonouders naar Catalonië in Spanje. Ze verblijven er vier weken op een camping, de rest van het jaar stallen ze ook hun caravan daar in de buurt,” zo vertelt de schoondochter van Martine en Roger (niet hun echte namen) aan Radio2. "Vorige week vertrokken ze opnieuw met de auto voor die jaarlijkse vakantie, maar net over de grens aan de eerste autosnelwegparking in Spanje gaat het fout.”

“Mijn schoonvader zit achter het stuur te wachten terwijl mijn schoonmoeder naar het toilet is. Er komt een man op de ruit tikken die duidelijk maakt met grote gebaren dat er iets aan de hand is. Mijn schoonvader vertrouwt het niet, maar omdat de man blijft aandringen, zet hij het raam op een kiertje.” De man blijft volhouden dat er iets mis is met de koffer van de auto van de schoonouders en dat hij moet gaan kijken. Als de schoonvader de auto ontgrendelt, wordt hij uit de auto gesleurd. Dan duikt een tweede dader op die aan de passagierskant de handtas meepikt en verdwijnt.” 

Veel cash geld

De schoonouders, een koppel zeventigers, hebben helaas een groot bedrag cash op zak. “Ze durfden het ons eerst niet te vertellen, maar ze hadden 5.000 euro mee. Dat geld dient onder meer om de camping en de stalplaats te betalen. Dat moet blijkbaar cash, en verder nemen ze altijd te veel mee voor mocht er onverwacht iets fout gaan,” zo zegt de schoondochter. Uiteraard hebben ze daar nu veel spijt van. Ze willen hun vakantie meteen afbreken, maar hun familie heeft hen geld gestort en hen kunnen overtuigen hun vakantie verder te zetten.

“Het is veel geld en uiteraard hebben we onze schoonouders nu gezegd dat ze met hun bankkaart moeten werken, maar toch willen we met dit verhaal naar buiten komen om anderen te waarschuwen, zeker nu zo veel mensen met de auto op reis zijn in plaats van met het vliegtuig."

Bendes actief op (snelweg)parkings

“De Catalaanse politie vertelt ons dat er op de snelwegparkings vanaf Frankrijk verschillende bendes actief zijn die op die manier aan de slag gaan. Vooral de eerste parking over de grens zou daar ook om bekend staan,” zegt de familie nog. “Ze gebruiken allerlei trucjes om toeristen af te leiden en spullen uit de auto te stelen. We hopen dat andere Belgen nu meer op hun hoede zijn als ze worden aangesproken op een parking.” 

Ze gebruiken allerlei trucjes om toeristen af te leiden en spullen uit de auto te stelen

Schoondochter van de slachtoffers

De handtas is kort nadien teruggevonden, zonder het geld uiteraard, maar wel nog met alle andere bezittingen zoals de identiteits- en bankkaarten en ook de typische fotootjes van de kinderen en kleinkinderen. Een kleine troost.

Het gebeurt ook bij ons

“De voorbije jaren was er onder meer een bende actief in Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant waarbij de oplichters deden alsof ze autopech hadden", weet Gerry Peeters van de federale wegpolitie. De daders hielden dan voorbijgangers tegen met de vraag om te helpen, maar die werden dan uiteindelijk bestolen. Ook bij mensen die zo goed waren om zelf hulp aan te bieden.” 

Het gebeurt ook op parkings van grote winkels. Oplichters brengen dan bijvoorbeeld een plasje water of olie aan onder een geparkeerde auto. Als de eigenaars dan terugkomen, wijzen ze hen op een probleem en bieden ze hulp aan, maar in realiteit stelen ze kostbare zaken uit de auto. 

Ook valse blauwe zwaailichten of valse politie-uniformen worden gebruikt om mensen tegen te houden op parkings of langs de weg. Het gaat zelfs zo ver dat de zogenaamde politieagenten voorstellen om het probleem in der minne op te lossen en een geldsom te betalen. “Ze spelen dus plots de rol van ‘corrupte’ politiemedewerkers,” aldus Peeters.

BEKIJK - Met deze sluwe methodes proberen dieven hun slag te slaan op snelwegparkings.

Videospeler inladen...

Tips die je kunnen helpen

Vaak gebeurt het allemaal erg snel. Toch geeft de politie een aantal tips mee van wat je kan doen als dit jou ooit overkomt:

  • Die oplichters gebruiken vaak hetzelfde patroon. Ze leiden je aandacht af, creëren onrust en slaan dan toe. Niet zo gemakkelijk om dat patroon te herkennen, als je er bijvoorbeeld al een lange rit hebt opzitten. Blijf dus op je hoede, als er plots iets onverwachts gebeurt tijdens een rit.
  • Uiteraard heb je beter niet te veel cash geld op zak. Als je toch geld vervoert, stop het dan niet weg in een handtas of een portefeuille, maar eerder op een onverwachte plek in je auto of je bagage. En is het een groot bedrag, dan kan je het beter opsplitsen en het geld op meerdere plaatsen wegstoppen.
  • Als je om hulp wordt gevraagd en je zit alleen in de auto, ontgrendel de deuren dan niet en neem meteen contact op met de hulpdiensten. In Europa kan je zowat overal het nummer 112 bellen. Als het oplichters zijn, zullen ze op die manier snel weer vertrekken.
  • Als je met twee in de auto zit en je beslist toch uit te stappen, neem dan wat afstand van elkaar. Vaak ga je automatisch naast elkaar staan omdat jullie zich dan sterker voelen, maar je bent net kwetsbaarder. Als de daders plots zouden willen uithalen, sta je beter verspreid, best nog in een driehoek. Dan ben je samen meer bedreigend voor die dader.
  • Uiteraard moet je ook nooit geld voorschieten aan iemand die hulp vraagt en jou belooft dat geld achteraf terug te geven. Dat zijn uiteraard maar praatjes. 
  • Als je twijfelt of je wordt tegengehouden door een echte politieman, kan je vragen dat die agent zich kan legitimeren met een officiële dienstkaart van de politie. Elke échte politiemedewerker zal daar nooit een probleem van maken. Van elk land vind je online voorbeelden van hoe zo’n dienstkaart eruit ziet. Je kan misschien niet altijd nagaan of het om een echte kaart gaat, maar je maakt het een oplichter wel moeilijker.  

Trauma achteraf

Martine en Roger, de Limburgse slachtoffers, hebben het erg moeilijk met wat hen overkomen is. Zeker het geweld bij de overval is lastig om te verwerken. “Dat kan vaak een hele tijd nazinderen en al begrijpen we dat deze mensen schaamte voelen, toch moeten ze blijven beseffen dat zij de slachtoffers zijn in dit verhaal. Ook al was het misschien onverstandig om zo veel cash geld mee te nemen, dan nog is het ongeoorloofd wat hen overkomen is. Het is goed dat ze dit verhaal willen delen om zo anderen te waarschuwen,” zegt Gerry Peeters.  

Meest gelezen