© Fabio Camandona - portal.belgaimage.be

1 op de 8 coronapatiënten krijgt "long covid", volgens grootschalig Nederlands onderzoek 

Eén op de acht mensen die besmet raken met het coronavirus houdt daar langdurige klachten of "long covid" aan over. Dat wijst een grootschalig bevolkingsonderzoek in Nederland uit. Het gaat bijvoorbeeld om pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid of spierpijn.

Sommige mensen blijven maanden tot zelfs jaren na een coronabesmetting last hebben van gezondheidsproblemen. Dat fenomeen heeft de naam "long covid" gekregen, maar er is nog maar weinig geweten over de oorzaken en mogelijke behandelingen.

Onderzoekers van de universitaire ziekenhuizen van Groningen en de Radboud Universiteit hebben nu de gegevens geanalyseerd van bijna 13.000 Nederlanders die sinds maart 2020 regelmatig vragenlijsten over hun gezondheid invullen. Ze vergeleken de klachten van mensen die corona opliepen met de klachten die ze hadden voordat ze besmet raakten en met gezondheidsklachten van deelnemers die niet besmet raakten.

Daaruit blijkt dat 12,7 procent van de coronapatiënten, 1 op de 8 dus, langdurig klachten blijft ondervinden, zoals pijn op de borst, geur- en smaakverlies, benauwdheid, vermoeidheid en spierpijn. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Onlangs ook studie in ons land

Een studie in ons land van gezondheidsinstituut Sciensano kwam onlangs uit op nog hogere cijfers: 47 procent die na 3 maanden nog last ondervindt en 32 procent met klachten na 6 maanden. De resultaten van dergelijke studies lopen nogal uit elkaar, afhankelijk ook van wat precies beschouwd wordt als long covid. 

Wat de Nederlandse studie onderscheidt volgens de onderzoekers is dat deelnemers al gevolgd werden voor hun besmetting en dat er ook vergeleken is met mensen die niet besmet raakten. Zo kon er rekening gehouden worden met klachten door andere oorzaken.

Maar ook 1 op de 8 is natuurlijk een grote groep van getroffen mensen, voor wie de ziekte vaak een grote impact heeft op hun leven. Het leidt ook tot bijkomende druk op de gezondheidszorg. "Simpelweg kunnen praten, een gesprek voeren was voor mij lange tijd niet haalbaar. Het mag nu toch wel duidelijk zijn dat deze ziekte meer is dan slechts een griepje", zegt patiënt Jan Hoek aan de Nederlandse openbare omroep NOS.

De onderzoekers hopen de gegevens nu verder te kunnen gebruiken om de oorzaken van long covid te achterhalen en de zorg voor patiënten te verbeteren.

Meest gelezen