Handig, relatief betaalbaar, maar echte energievreters: de voor- én nadelen van mobiele aircotoestellen

De warme dagen blijven maar komen. Consumenten overwegen wel eens de aankoop van een mobiel aircotoestel: het rendeert meteen en is nog relatief betaalbaar. Maar is het een goede investering in tijden van dure energie? En wat zijn de alternatieven? 

Mobiele aircotoestellen, een goede investering?

De toestellen blazen koude lucht en je kan ze makkelijk verplaatsen van de ene ruimte naar de andere. Ze bestaan in verschillende maten en gewichten, maar voor enkele honderden euro's heb je een basismodel dat een gemiddelde slaapkamer kan koelen.

Alleen: zulke toestellen verbruiken behoorlijk wat energie, en de elektriciteitsprijzen zijn nu eenmaal hoog. "Je moet rekenen op 5 à 10 euro per nacht voor een gemiddelde slaapkamerruimte", zegt Dirk Vanhoudt, onderzoeker thermische energiesystemen bij het onderzoeksnetwerk van Energyville/VITO. "Als je het een hele zomer zou willen gebruiken, dan kan je zelf de rekening maken."   

Voor één ruimte moet je rekenen op 5 à 10 euro verbruik per nacht

"Ze verbruiken wel wat", geeft ook een medewerker toe van een doe-het-zelfwinkel die de toestellen verkoopt. "Maar ze werken goed en zijn betaalbaar." 

Terwijl ze makkelijk te verplaatsen zijn, moet je wel een slang naar buiten zien af te leiden om de warme lucht af te voeren. Meestal gebeurt dat via een raam, maar als dat dan deels open blijft, stroomt er ook weer warme lucht naar binnen. Bovendien kunnen ze lawaai maken en blazen ze erg droge lucht. 

"Of het een goede of slechte investering is? Laten we zeggen dat ze te veel verbruiken voor wat ze opbrengen. Als we bewust willen omgaan met energie, zijn er betere alternatieven. Maar iedereen moet voor zichzelf de keuze maken," schetst Vanhoudt.

Vaste airco of warmtepomp dan maar?

Daar waar de mobiele koeltoestellen "relatief onefficiënt" zijn, is de efficiëntie al heel wat beter bij vaste airco-installaties met een "box" aan de buitenkant van de woning, zegt Vanhoudt. "Die zijn al wat professioneler, maar ook duurder." 

Als consument mag je de prijs van een mobiele koeler maal tien doen. Voor prijzen vanaf 3.000 tot 5.000 euro heb je zo'n vast systeem, afhankelijk uiteraard van hoe groot je het ziet. 

"Die vaste systemen hebben het voordeel dat je ook voor meerdere ruimtes kan kiezen, al zijn ze nog altijd niet enorm efficiënt", schetst Vanhoudt. Net als de kleine toestellen dragen ze bij tot het effect van het hitte-eilanden in verstedelijkt gebied, zeker als we ze massaal zouden gaan installeren. 

Warmtepompen zijn efficiënter dan vaste airco's, maar ook duurder 

Een warmtepomp dan maar? Dat is het beste, meest energie-efficiënte alternatief maar uiteraard het minst evidente wegens de grote(re) ingrepen en het prijskaartje. 

Een lucht-waterwarmtepomp, die vaak wordt gebruikt in nieuwbouw of bij totaalrenovaties in combinatie met vloerverwarming, kan in de zomer evengoed voor afkoeling zorgen. Al verbruiken ze nog altijd behoorlijk wat elektriciteit, ze worden 30 à 40 procent efficiënter geschat dan een mobiel toestel. 

Nog efficiënter is een geothermische warmtepomp, waarbij gewerkt wordt met diepe boringen in de grond en met de grondwarmte (of -koelte). Dat kan uiteraard niet overal zomaar, en het is ook weer duurder. Gemiddeld zou een lucht-watersysteem 7.000 euro kosten, het geothermische alternatief zowat het dubbele (prijzen zijn schattingen en kunnen sterk verschillen per specifiek geval, red.).  

En wat als ik maar een klein budget heb?

Wat als je voor nog een andere oplossing wil gaan? Er zijn nog wel wat mogelijkheden, waaronder deze: 

  • uiteraard is isoleren sowieso een goed idee. Het dak of de muren isoleren, of nieuwe ramen laten zetten zijn ingrepen die zich niet enkel cash terugbetalen in de winter, ze betalen zich ook terug in comfort tijdens de zomer. "Daarmee kom je al heel ver", zegt Vanhoudt.
  • je kan de zon ook buitenhouden via rolluiken of zonnewering. Beide kunnen achteraf geïnstalleerd worden. "Een zonnewering langs de buitenkant presteert opmerkelijk beter dan het buitenhouden van de zon langs binnen." 
  • verluchten als het fris is, is uiteraard het eenvoudigste middel. Maar let erop dat je 's morgens opnieuw alles op tijd sluit wanneer het opwarmt, en dat je 's avonds lang genoeg wacht om alles te openen, omdat de warmte in stedelijke omgevingen lang kan nazinderen. Ga niet te veel af op het gevoel, maar check je buitenthermometer (in de schaduw). 
  • er bestaat ook zonnewerend glas met een speciale coating. 
  • een eenvoudige en goedkope manier is om groen te voorzien rond of tegen de woning. "Je kan planten laten groeien tegen de gevel of bomen planten. Dat kan toch een paar graden schelen. Groen zorgt voor extra verdamping, waardoor de energie van de zon ook daarvoor wordt aangewend in plaats van enkel voor opwarming." Vanhoudt denkt dat we klimaatgewijs de klassieke gazontuin beter vaarwel zeggen als we het koel(er) willen hebben tijdens de zomer.
  • een huis-tuin-en-keukentip is om een fles bevroren water voor een ventilator te plaatsen. Het zou effect van de verkoeling vergroten.    

Meest gelezen