Mysteries ontrafeld: kan magisch klokje in "kapel der trouwlustigen" in Bilzen singles aan partner helpen?

In de "kapel der trouwlustigen" in Bilzen hangt volgens de legende een magisch klokje. Vrijgezellen die het klokje luiden, zouden een partner vinden. Maar werkt het klokje ook echt? Radio 2 nam de proef op de som en trok met luisteraars die nog vrijgezel zijn naar het kapelletje om er aan het touw te trekken. 

Radio 2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit Vlaanderen en Brussel. Met de hulp van luisteraars en experten proberen we het antwoord te vinden op geheimzinnige verhalen.

Een 40-tal luisteraars kwam opdagen aan het kapelletje in Beverst (Bilzen) om het klokje te luiden. Door een keer aan het touw te trekken gaven ze te kennen dat ze vrijgezel zijn en dat ze op zoek zijn naar een partner. Weduwen of weduwnaars moeten twee keer trekken, zo zeggen de voorschriften. Vrijgezellen uit de buurt kunnen dan op de uitnodiging ingaan. En als die het niet horen, dan zou Maria zou de wens aanhoren en een handje helpen. 

Armand heeft alvast een fles wijn en twee glazen meegenomen. Even later zit hij naast een dame verdiept in een gesprek, met ieder een glas wijn in de hand. "Ach, ik ben een gentleman" zegt hij. 

Voor twee andere luisteraars is het een fijn weerzien. Ze hebben elkaar al eerder ontmoet via een datingsite. 

“ Ik ben gewoon voor het avontuur gekomen”, zegt Carmen, die om het ijs te breken aardbeien meegebracht heeft. “Het zou fijn zijn om iemand te ontmoeten, maar ik ben niet hopeloos op zoek. Maar door in mijn zetel te blijven zitten, gaat er ook niets gebeuren.”

BEKIJK - De aftermovie van het slotevenement: samen met de luisteraars luidden we de klok

Videospeler inladen...

Op date bij Maria

Als je dan toch besluit om het klokje te luiden, kan je maar beter goed voor de dag komen op je date. Datingcoach Joost Vangoidsenhoven uit Heusden-Zolder geeft een paar tips voor een eerste date:

  • Verzorg jezelf, kom goed voor de dag
  • Probeer ook iets actiefs te doen. Ga niet gewoon iets drinken, maar speel een spelletje petanque. Dan kan je lachen en je in het spel verliezen. Zo vallen er ook geen te lange stiltes.
  • Ga niet klagen en zagen en laat ook politiek maar achterwege op je eerste date.
  • Neem initiatief. Laat keuzes niet helemaal over aan de andere.
  • Stel een boeiende vraag zoals “Wat zou je doen als je je onzichtbaar kon maken?” Dat blijft langer bij dan “Wat is je hobby?”
  • Verwacht niet dat een partner zorgt dat je leven gaat sprankelen. Zorg dat je zelf ook boeiend bent. 

Oude traditie

“Het klokje dateert al van 1627, vanuit de tijd dat Beverst nog een afgelegen gemeente was”, vertelt Elly Smeets, die de kapel al jaren onderhoudt.” De inwoners werkten vooral op het veld en gingen zelden naar evenementen zoals de kermis in Hasselt. Veel onder hen vonden dan ook geen partner. Door het klokje te luiden, hingen ze hun wens om te trouwen letterlijk aan de grote klok.

Door de klok te luiden hingen de inwoners van Beverst hun wens om te trouwen letterlijk aan de grote klok

Elly Smeets die de kapel onderhoudt

“Voor mij voelt de kapel als thuis komen. Al van kindsbeen af help ik met het onderhoud. Vroeger als jong meisje ging ik al sleutelbloemen plukken om in de kapel te zetten. "

Geloof en bijgeloof

Kan Maria, een vrouw die 2.000 jaar geleden gestorven is, ons aan een partner helpen? Moraalfilosoof en kritisch denker Brecht Decoene heeft er zijn twijfels bij, al vindt hij dat iedereen wel de vrijheid heeft om er wel in te geloven.  “Maar ons brein kan ons goed om de tuin leiden en feiten doen passen in een verhaal. Voor een heel straf verhaal heb je ook heel straf bewijsmateriaal nodig."

Julien Clemencon

 "Je zou een onderzoek moeten doen met controlegroepen. Een groep luidt de klok, een andere groep gaat bijvoorbeeld rond een waterkruik mediteren en een derde groep doet helemaal niets. Als er dan duidelijk meer huwelijken zijn in de eerste groep, dan kan dat een teken zijn dat de klok wel magisch is", besluit Decoene.  

Voor een heel straf verhaal heb je ook een heel straf bewijs nodig

Brecht Decoene moraalfilosoof

Processie

Vandaag wordt de klok nog één keer per jaar geluid door een gezelschap uit Maastricht, op de vijfde maandag na Pasen tijdens een vierdaagse bedevaart naar Scherpenheuvel. Het is een oud gebruik. Al bijna 400 keer trok het gezelschap op bedevaart. "Om de regen te gaan halen", zeggen ze in Beverst. Want het regent altijd wel een keer in die vier dagen. Het gezelschap stopt dan aan het "kapelletje der trouwlustigen" om het klokje te luiden. Een aantal jaren geleden zijn twee mensen van dat gezelschap getrouwd.

Of er na onze proef ook vrijgezellen-luisteraars zijn die verder gaan als een koppeltje, is de vraag. In ieder geval regende het vlak voor de luisteraars aankwamen. De rest zal de toekomst uitwijzen.  De vrijgezellen hebben alvast beloofd ons op de hoogte te houden. 

Meest gelezen