Nicolas Maeterlinck

Kampvuren en vuurkorven verboden overal in Oudenaarde, Wortegem-Petegem en Kruisem 

Oudenaarde, Wortegem-Petegem en Kruisem willen voorlopig geen vuurtjes op hun grondgebied. Dat is een maatregel die ze nemen door de aanhoudende droogte. Ze verbieden kampvuren en vuurkorven of -manden in de tuin en op openbare plaatsen. Barbecueën mag wel nog, maar dan wel met grote voorzichtigheid.

"Het is verboden om vuren en kampvuren aan te steken op het hele Oudenaardse grondgebied", zegt burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld). "Dat mag niet op openbare plaatsen en ook niet op privéplaatsen. Het mag gewoon niet." Oudenaarde neemt dit besluit, net als Wortegem-Petegem en Kruisem, omdat er een groter brandgevaar is door de aanhoudende droogte.

Steek geen vuren of kampvuren aan, het is te gevaarlijk
Burgemeester Marc De Meulemeester (Open Vld)

"Er zouden anders grote branden en ongelukken kunnen gebeuren", zegt de burgemeester. De maatregel geldt voor het hele grondgebied: dus niet alleen op openbare plaatsen, maar ook in de privésfeer. "Een volledige controle kan je daar niet op hebben natuurlijk, maar we rekenen op het gezond verstand van de inwoners", zegt burgemeester De Meulemeester.

Boetes mogelijk, barbecueën mag wel nog

Inwoners die betrapt worden, kunnen een boete krijgen. "De lokale politie en de gemeenschapswachten van Oudenaarde zullen controleren." Wortegem-Petegem en Kruisem behoren tot dezelfde politiezone Vlaamse Ardennen en voeren dus ook het verbod in. 

Gezellig barbecueën mag voorlopig wel, "dat is geen echt vuur aansteken, het is niet hetzelfde als een kampvuur of een vuurkorf. Maar er moet ook zeer verstandig mee omgegaan worden",  besluit de burgemeester nog.

Meest gelezen