Een rookpluim stijgt op boven Gaza-stad waar een Israëlische aanval is uitgevoerd.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Al 24 doden door Israëlische beschietingen van Gaza: barst conflict met Palestijnen opnieuw los?

Bij Israëlische bombardementen in de Gazastrook zijn zeker 24 doden gevallen. Onder hen zouden zes kinderen, twee vrouwen en een commandant van de terreurorganisatie Islamitische Jihad zijn. Volgens Israël gaat het om een preventieve aanval om wraakacties van Jihad te verhinderen na de arrestatie van een van hun leiders eerder deze week. Vrijdagavond zouden er vanuit de Gazastrook ook raketten zijn afgevuurd op Israël, maar het is niet duidelijk of die doel hebben getroffen.

Maandag heeft het Israëlische leger Bassem Saadi, een topman van de Palestijnse Islamitische Jihad, opgepakt in de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Daarop heeft Jihad gedreigd met aanvallen op Israël en volgens Israël is er vrijdag een "preventieve aanval uitgevoerd om Palestijnse acties te verhinderen". 

Het Israëlische leger heeft inderdaad een aantal doelwitten bestookt in de Gazastrook, zowel in Gaza-stad als in het zuiden. Daarbij zouden zeker 24 mensen om het leven zijn gekomen. Onder hen is Tayseer Al-Jaabari, een commandant van Jihad, maar er zouden ook zes kinderen en twee vrouwen zijn gedood. Volgens de Palestijnen zijn er ook zeker 203 gewonden.

De Israëlische premier Yair Lapid waarschuwde dat hij "de agenda niet zal laten bepalen door terreurgroepen. We zullen iedereen uitschakelen die Israël schade wil berokkenen", klonk het. Door het uitschakelen van opnieuw een topman van Jihad lijkt het nu erg waarschijnlijk dat het tot een nieuw treffen komt en Israël heeft de grensovergangen met Gaza gesloten en troepen in paraatheid gebracht. 

BEKIJK - Dit was een van de doelwitten van de Israëlische aanval op Gaza:

Videospeler inladen...
Een Israëlische anti-raketbatterij in de zuidelijke havenstad Ashdod.

Vrijdagavond heeft het Israëlische leger opnieuw doelwitten in de Gazastrook aangevallen. Israël heeft ook enkele duizenden reservisten opgeroepen, wat er zou kunnen op wijzen dat er plannen zijn voor een langduriger conflict. 

Vanuit die Gazastrook zijn anderzijds raketten afgevuurd en in steden in het zuiden van Israël is het luchtalarm afgegaan. De Islamitische Jihad beweerde dat ze 100 raketten heeft afgevuurd op Israël. Uit beelden van de Israëlische televisie bleek dat minstens twee Palestijnse raketten zonder problemen zijn neergehaald. Israël beschikt over een uitgebreid anti-raketsysteem in verschillende lagen. Een lichtpuntje is dat volgens lokale media Egypte poogt te bemiddelen om een verdere escalatie te vermijden. In het verleden heeft de Egyptische overheid al wel eerder die rol vervuld.

BEKIJK - Daoud Shebab (Islamitische Jihad): Dit is een verklaring van totale oorlog tegen het Palestijnse volk":

Videospeler inladen...

Opnieuw een "zomeroorlog" in Gaza?

De Gazastrook is al wel vaker het toneel geweest van een gewelddadig treffen tussen Israël en de islamistische organisaties Hamas en Islamitische Jihad die daar de dienst uitmaken. De voorbije jaren zijn daar al vijf oorlogen uitgevochten met vooral raketaanvallen over en weer. 

In mei vorig jaar kostten die beschietingen het leven aan 13 Israëli's en enkele Aziatische gastarbeiders en 250 Palestijnen. Zoals steeds wordt na een aantal moordende beschietingen een wankel bestand gesloten dat dan duurt tot de volgende opstoot van geweld op de Westelijke Jordaanoever, in Jeruzalem of elders. 

Israël zit tegelijk in een politieke crisis. Premier Yair Lapid - een voormalig journalist en centrumpoliticus - neemt de leiding waar tot de volgende verkiezingen in het najaar. Hij kan zich dan niet zwak of toegeeflijk tonen, want de conservatieve en nationalistische oppositie onder leiding van de Likoed-partij van voormalig premier Benjamin Netanyahu ligt op de loer. Anderzijds lijkt ook Jihad niet van plan om water in de wijn te doen, maar het is vooral de Hamas-beweging die het voor het zeggen heeft in Gaza. 

Islamitische Jihad en Iran

De Palestijnse Islamitische Jihad is in de jaren 80 ontstaan bij radicale studenten onder de invloed van de Moslimbroederschap. Na de Iraanse revolutie is de groep verder geradicaliseerd en zijn de banden met het regime in Iran aangehaald, ook al is de Jihad soennitisch.

Anders dan Hamas neemt Jihad geen deel aan de Palestijnse politiek en Jihad is ook veel kleiner. Het wil geen enkel compromis met Israël. Sinds het aantreden van Ziad Al-Nakhala als Jihad-leider in 2018 zijn de banden met Iran, het Assad-regime in Syrië en de radicale militie Hezbollah in Libanon erg nauw aangehaald. Jihad was in het verleden betrokken bij raketaanvallen op Israël, maar ook bij aanslagen. Israël, de Europese Unie, de Verenigde Staten en veel andere landen beschouwen Islamitische Jihad als een terreurgroep.

Meest gelezen