TotalEnergies gaat afvalwater van Antwerpenaren gebruiken: jaarlijks 9 miljard liter drinkwater uitgespaard

Olie- en gasbedrijf TotalEnergies in de Antwerpse haven gaat over enkele jaren bijna geen drinkwater meer gebruiken, maar gezuiverd afvalwater van zo'n 280.000 Antwerpenaren. Zo zal elk jaar 9 miljard liter drinkwater uitgespaard worden. Het bedrijf heeft daarvoor vandaag een contract getekend met water-link.  

De Antwerpse kraanwaterleverancier water-link is samen met Aquafin, Ekopak en PMV het project Waterkracht aan het ontwikkelen. Dat zal volgens de planning tegen 2025 operationeel zijn. 

Het is de bedoeling om altijd voldoende drinkwater te kunnen blijven voorzien. De verschillende partijen slaan daarom de handen in elkaar om gezuiverd afvalwater van Antwerpse huishoudens te hergebruiken als water dat bedrijven in de Antwerpse haven kunnen gebruiken bij processen.

Rioolwater

"Met de huidige problematiek van drinkwater wilden we bij water-link drinkwater vervangen door een ander soort water", zegt Franky Cosaert, CEO van water-link. 

"We zochten vooral een andere bron: geen water meer uit het Albertkanaal, maar afvalwater van alle Antwerpenaren. Dat komt uit de rioolwaterzuiveringsinstallaties van Aquafin. Dat water dat al gezuiverd is, gaan we opwaarderen tot hoogwaardig koelwater voor productie-installaties."

BEKIJK - De bedoeling is dat over 5 jaar de helft van het Antwerpse industriewater vervangen wordt door gezuiverd rioolwater:

Videospeler inladen...

TotalEnergies is zo'n bedrijf dat veel water nodig heeft om brandstoffen te maken. "Onze industriële processen hebben koeling nodig. Dat doen we met koeltorens", legt CEO Jacques Beuckelaers uit. 

"Daar verliezen we ook water en dat vullen we bij met drinkwater." Vandaag gaat het om zo'n 10 miljard liter drinkbaar kraanwater per jaar. De komende jaren zal dat 10 keer minder worden. 9 miljard liter zal dan vervangen worden door afvalwater. Dat is wat zo'n 280.000 mensen elk jaar verbruiken, meer dan de helft van de inwoners van de stad Antwerpen.

We gaan ongeveer 20 miljard liter koelwater produceren. Dat is 20 miljard liter dat uitgespaard wordt in onze drinkwaterfabrieken

Franky Cosaert, CEO water-link

TotalEnergies is nu de eerste die instapt, maar de bedoeling is dat over 5 jaar de helft van het Antwerpse industriewater vervangen wordt door gezuiverd rioolwater. 

Daarvoor zal water-link ook een nieuwe fabriek bouwen. "We gaan daar ongeveer 20 miljard liter koelwater produceren. Dat is 20 miljard liter dat uitgespaard wordt in onze drinkwaterfabrieken," besluit Cosaert.

Meest gelezen