Taiwanese jachtvliegtuigen stijgen op vanop de luchtmachtbasis van Hsinchu nabij Taipei.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Tweede dag van Chinese militaire oefeningen rond Taiwan: kat-en-muisspel met Taiwanese luchtmacht

Voor de tweede opeenvolgende dag heeft China militaire oefeningen gehouden rond Taiwan. Ook vandaag zouden schepen en vliegtuigen de mediaanlijn tussen beide oevers geschonden hebben. Taiwan zet ook jachtvliegtuigen en marineschepen in om indringers te verdrijven.

Gisteren is het Chinese leger op grote schaal militaire oefeningen begonnen in een aantal zones rond Taiwan. Dat is een reactie op het bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten, aan Taiwan. Pelosi is de hoogst geplaatste Amerikaanse politicus die Taiwan bezocht in 25 jaar. 

Volgens Taiwan heeft China nu 68 vliegtuigen en 13 oorlogsschepen in de Straat van Taiwan die de twee kampen scheidt en een aantal daarvan zouden de mediaanlijn overschreden hebben. Dat is de niet-officiële middellijn in die zeestraat tussen de kustlijnen van China en van Taiwan. Ook zou China de aanvoerlijnen van en naar de Taiwanese eilandjes vlak voor de Chinese kust, Matsu en Kinmen, bemoeillijken. 

BEKIJK - Taiwanese premier Su Tseng-chang: “China is een boosaardige buur die zijn militaire macht toont aan de voordeur van ons land”:

Videospeler inladen...

We zijn kalm en rationeel en zullen niet provoceren, maar we zullen ook sterk zijn en niet plooien

De Taiwanese president Tsai Ing-wen

Het Taiwanese leger heeft jachtvliegtuigen en marineschepen uitgestuurd om de Chinezen te verjagen. Tot nu toe zou het daar  niet tot incidenten zijn gekomen, wellicht omdat beide kampen dat willen voorkomen. 

De Taiwanese president Tsai Ing-wen heeft op de televisie gezegd dat ze geen conflict wil, maar dat "haar land vastberaden is om de soevereiniteit en de nationale veiligheid te verdedigen." 

Een beeld van de Chinese staatstelevisie toont het afvuren van een raket.

Dat de spanningen over meer gaan dan China en Taiwan alleen, is duidelijk. Zo heeft China vandaag bekendgemaakt dat alle gesprekken met de Verenigde Staten over andere belangrijke kwesties zoals wapenbeheersing, criminaliteit of klimaat opgeschort worden. 

Tegelijk is ook een gepland overleg tussen de Japanse en Chinese ministers van Buitenlandse Zaken op de ASEAN-top in Cambodja geschrapt. De Japanse premier Fumio Kishida is boos omdat enkele Chinese raketten gisteren over Taiwan zijn gevlogen en terecht zijn gekomen in de exclusieve economische zone van Japan. Dat is een deel van de zee waarop Japan rechten heeft op basis van het bezit van enkele kleine eilandjes vlakbij Taiwan. In Tokio klinkt de roep om meer geld te besteden aan defensie alsmaar sterker, maar dat was al eerder zo.

Wat wil China bereiken?

Het wapengekletter van China lijkt vooral een waarschuwing te zijn aan hooggeplaatste politici uit de hele wereld om voortaan niet naar Taiwan te komen, zoals Nancy Pelosi dat enkele dagen geleden deed. China probeert al decennia lang Taiwan diplomatiek en economisch te isoleren en oefent veel druk uit op andere landen om daarin mee te stappen. 

Een echte oorlog lijkt er niet meteen aan te komen, tenzij er ergens een ongewild incident zou zijn tussen troepen in de lucht of ter zee. In het najaar houdt het communistische regime in China een belangrijk congres waar huidig president Xi Jinping een nieuwe en -sinds Mao Zedong onuitgegeven- nieuwe ambtstermijn zou krijgen. Xi wil dat wellicht niet laten verstoren door een oorlog. 

Los van een potentiële escalatie is de huidige crisis voor de rest van de wereld erg vervelend voor het handels- en scheepvaartverkeer door de erg drukke zeestraat tussen Taiwan en China. Daar is voorlopig geen verkeer mogelijk waardoor schepen een omweg moeten maken. Dat leidt tot nog meer vertraging inzake aanvoerlijnen, maar vooral ook hogere kosten door een langere tijd op zee en hogere verzekeringspremies. Dat is echter vooral erg vervelend voor de Chinese export naar Europa, het Midden-Oosten en Zuid-Azië die ook door die zeestraat moet.

Een kaart van Taiwan met territoriale wateren, de mediaanlijn en eilandjes voor de kust van China.

Meest gelezen