Videospeler inladen...

Uitzonderlijk krachtige blikseminslag knalt deel van Oost-Brabant wakker

Heel wat mensen in Oost-Brabant zijn afgelopen nacht rond 2.40 uur wakker geworden van een zeer luide knal. Het ging om een uitzonderlijk krachtige blikseminslag. De knal was te horen van Herent tot Overijse.

In een straal van 10 km rondom het inslagpunt in Haasrode, maakte de luide knal heel wat mensen wakker. Het gaat om een zeldzaam krachtige CG+ inslag van wel 227 kiloampère, zegt Dieter Poelman van het KMI: "Er was vanmorgen een onweerscel die net onder Leuven voorbij trok. Er zijn enkele positieve en negatieve grondontladingen waargenomen. Positieve ontladingen brengen positieve lading naar de grond. En dat is toch wat specialer dan negatieve ontladingen. Positieve ontladingen komen maar in 10 procent van de gevallen voor en zijn veel krachtiger. Als je deze ontlading op je huis zou krijgen, zou je toch wel enorme schade hebben." 

BEKIJK - De luide knal in beeld en geluid:

Videospeler inladen...
Het is vergelijkbaar met een supersonische knal die je hoort wanneer straalvliegtuigen door de geluidsmuur vliegen
Kevin Van Kamp, weeramateur

“Het is eigenlijk een zeldzame inslag die zoveel krachtiger is dan een gewone blikseminslag tussen wolken en grond”, zegt weeramateur Kevin Van Kamp die als fotograaf de inslag kon filmen. “De inslag was in Haasrode en had een veel krachtigere stroomsterkte. Dat zorgt ook voor een veel hardere knal, vergelijkbaar met een supersonische knal die je hoort wanneer straalvliegtuigen door de geluidsmuur vliegen.”

Van Kamp bevond zich op 15 km afstand in Lubbeek waar hij de positieve ontlading met zijn typische vorm zonder vertakkingen kon vastleggen.

"Elke bliksemontlading brengt natuurlijk geluidsgolven voort", gaat Dieter Poelman verder. "Deze positieve ontlading brengt een heel krachtige geluidsgolf voort, wat we dan horen als de donder. Als je daar dichtbij staat is dat enorm luid. Maar die geluidsgolf kan tot 10, 15 kilometer verder gehoord worden. Wat hier het geval is geweest."

Paarden opgeschrikt

Sevgi Bozova woont in Haasrode, op een steenworp van de plaats waar de bliksem insloeg. Haar paarden werden opgeschrikt: "Ze zijn erg geschrokken en waren in paniek. Alle draden rond de weide waren ook kapot. We waren bang dat ze zouden ontsnappen. Gelukkig raakten de paarden niet gewond."

Meest gelezen