imagebroker.com

Voedselprijzen op internationale markt fors gedaald in juli, maar dat heeft nog geen effect bij bakker of supermarkt

De voedselprijzen op de internationale markt zijn vorige maand sterk gedaald. Volgens de wereld-voedselorganisatie FAO liggen ze nu 8,6 procent lager dan in juni. In vergelijking met de maand juli vorig jaar zijn ze echter nog steeds 13,1 procent hoger. Volgens handelsfederatie Comeos betekent dit dat de prijzen in de supermarkten niet onmiddellijk zullen dalen. De Bakkersfederatie denkt zelfs dat de prijs van het brood in de toekomst veeleer nog zal stijgen.

In maart bereikten de wereldvoedselprijzen een recordhoogte, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Ook een aantal mislukte oogsten door ongunstige weersomstandigheden dreven de prijzen omhoog, net als de hogere productie- en transportkosten. 

Ondertussen dalen de voedselprijzen weer, zowel die voor plantaardige oliën, suiker, zuivel, vlees als granen. De FAO houdt de evolutie bij in een voedselprijsindex. Bij de plantaardige oliën was er in juli een prijsdaling van 19,2 procent, tot het laagste niveau in tien maanden. Dat komt omdat er ondertussen veel palmolie en koolzaadolie op de markt is. 

Granen werden 11,5 procent goedkoper. Dat heeft onder meer te maken met het akkoord tussen Rusland en Oekraïne over de graanexport uit Oekraïne. Na een eerste schip begin deze week zijn vandaag zijn nog eens drie schepen uit Oekraïne kunnen vertrekken. De prijs van tarwe is in juli met 14,5 procent gedaald in vergelijking met de maand ervoor. In vergelijken met vorig jaar blijven granen wel nog altijd een pak duurder. 

De FAO is opgelucht dat de prijzen dalen, maar wijst erop dat er nog altijd risico's zijn voor de wereldwijde voedselbevoorrading, zoals een recessie of hoge prijzen voor meststoffen. Die kunnen een impact hebben op de landbouwproductie in de toekomst.

Wat met de prijzen in de winkels?

Het is niet omdat de prijzen voor de grondstoffen nu sterk dalen op de internationale markt dat we ook onmiddellijk een prijsdaling in de winkels kunnen verwachten. "Dat zal vermoedelijk nog wel even duren", zegt Wim Van Edom van handelsfederatie Comeos. "We zitten op het einde van de keten. Dit gaat over internationale voedselprijzen, die worden betaald door producenten die grondstoffen aankopen. Eer die verwerkte producten in de supermarkt liggen, zijn we toch wel weer even verder."

"We hebben de afgelopen maanden de internationale voedselprijzen eerst heel erg zien stijgen, nu zien we een daling. De markt zal pas genormaliseerd zijn als die schommelingen wat kleiner worden. Bovendien komen we van recordhoogtes. Hoewel er nu een daling is, liggen de prijzen voor graan en zuivel nog altijd aanzienlijk hoger dan in juli vorig jaar."

Van Edom wijst er ook op dat niet alleen de grondstofprijzen meespelen bij de prijszetting van een afgewerkt product. "Ook energie- en transportkosten zijn de afgelopen maanden enorm gestegen. Ook die hebben impact op de prijs." 

Situatie bij bakkers niet rooskleurig

Ondanks het feit dat de graanprijs sterk aan het dalen is, zal een brood niet onmiddellijk goedkoper worden. In tegendeel, de Bakkersfederatie vreest veeleer voor een prijsstijging. "De situatie bij de meeste bakkers is niet zo rooskleurig. De energiefactuur gaat vaak maal 2,5 of maal 3. Dat weegt enorm door", zegt Bart Ceulemans van de Bakkersfederatie. 

"Daarnaast zijn ook de lonen van het verkoopspersoneel al vier keer geïndexeerd met 2 procent. Op 1 januari zullen wellicht ook de lonen van de arbeiders verhogen met 8 of 9 procent."

"Toen de oorlog in Oekraïne begon, dachten we dat het om een tijdelijke periode zou gaan, maar dat blijkt nu toch langer te duren. Bepaalde bakkers denken eraan om nu al uit voorzorg te stoppen, zodat ze hun levenswerk in schoonheid kunnen afsluiten."

Meest gelezen