Op de Brusselse buitenring is de verkeersdrukte al begonnen

Tweede zwarte zaterdag drukker dan eerste: "Piek bereikt, files in Frankrijk liepen op tot meer dan 1.000 km" 

Dit weekend is het opnieuw erg druk op de Europese vakantiewegen. Zowel voor wie vertrekt als terugkeert. In Frankrijk liepen de files en wachttijden vanmorgen en vanmiddag op tot meer dan vijf uur. Dat zegt mobiliteitsorganisatie VAB. Vanmiddag stond er in Frankrijk 1.073 kilometer file, terwijl het hoogtepunt vorige zaterdag 872 kilometer file bedroeg. 

Vroeger was vooral het wisselweekend tussen de twee vakantiemaanden erg druk, maar tegenwoordig zijn er twee weekends met een opvallend grote vakantie-uittocht. Ook dit weekend zijn er volgens mobiliteitsorganisatie VAB weer heel wat problemen. 

Duitsland piekt vroeg

In Duitsland zijn vrijdagen nu soms problematisch, volgens VAB. "Vorige week waren er op vrijdag bijna dubbel zoveel files als op zaterdag", legt Stijn Smets van VAB uit. Er stond toen 3.446 kilometer file. Rijden in Duitsland op een vrijdag valt dus af te raden. Vandaag was het vooral druk op de A7 Hamburg – Flensburg (richting Denemarken) met vertragingen die opliepen tot meer dan twee uur.

In Duitsland eindigt dit weekend de vakantie in Noordrijn-Westfalen en volgende week in Hamburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren en Sleeswijk-Holstein. Daarom wordt er vooral druk verkeer verwacht op de wegen richting het noorden door terugkerend verkeer. De belangrijkste knelpunten, zowel richting zuiden als richting noorden, zijn de A8 Karlsruhe-Salzburg, de A3/A9 Frankfurt-München, de A99 rond München en de grensovergangen met Oostenrijk. 

Er zijn veel wegenwerkzaamheden aan de gang in Duitsland. Bekijk hier de fileprognose van de Duitse mobiliteitsorganisatie ADAC.

Frankrijk: Autoroute du Soleil opnieuw druk

De Autoroute du Soleil is vandaag opnieuw het slechtste punt in Frankrijk met vertragingen die opliepen tot meer dan vijf uur. Dat was het geval op de A630 Bordeaux - Spaanse grens. Op de A10 Parijs-Bordeaux liepen de wachttijden vanmiddag op tot vier uur. Op de alternatieve route naar de Middellandse Zee via Vierzon, Clermont-Ferrand en Montpellier was het ook erg druk. Verder waren er ook in de richting van het noorden files en wachttijden. Die liepen vanmiddag op tot bijna drie uur. 

Afgelopen zaterdag stond er in Frankrijk op de piek 872 kilometer file, minder dan in 2021, maar nog steeds veel, gedeeltelijk als gevolg van werken en ongevallen. Vooral de A7 richting Orange en de A10 naar Bordeaux waren problematisch. De wachttijden tot aan de Spaanse grens liepen op tot 5 uur.

Andere regio's

In Zwitserland was er vooral overlast aan de Gotthardtunnel. In de zuidelijke richting liepen de wachttijden vanmiddag op tot bijna twee uur. Richting het noorden bleef het beperkt tot een uur. 

Wie vorig weekend Oostenrijk moest doorkruisen, stond misschien twee uur stil door een ongeval op de route van Salzburg naar Slovenië. Daardoor was er minder file aan de tunnels. Vooral het verkeer aan de de Tauerntunnel richting Slovenië en Kroatië kreeg het zwaar te verduren. 

Italië blijkt een populaire autobestemming dit jaar: het aantal oproepen op de VAB-alarmcentrale voor pech vanuit Italië is met 90% gestegen. Augustus is voor veel Italianen ook een vakantiemaand, dus zullen de wegen komend weekend druk zijn. Knelpunten waren vorig weekend vooral de A22 (Brenner-Verona), de omgeving van Milaan, en de A1 (Firenze-Rome-Napels).  Vanmiddag was het meer dan een uur aanschuiven aan de Mont Blanctunnel – Turijn. 

Meest gelezen