www.fotodp.be

Zwijndrecht zoekt PFOS-consulent: aanspreekpunt voor inwoners van wie grond moet gesaneerd worden

De gemeente Zwijndrecht is op zoek naar een PFOS-consulent. Die moet het unieke aanspreekpunt worden voor eigenaars en bewoners van wie grond moet gesaneerd worden. De consulent zal in opdracht werken van de gemeente, maar zal betaald worden door 3M dat de vervuiling veroorzaakte.

Inwoners van Zwijndrecht die met vragen zitten over de sanering van hun gronden die met PFOS vervuild zijn, zullen in de toekomst bij één aanspreekpunt terecht kunnen. De gemeente Zwijndrecht wil daarvoor een PFOS-consulent aanstellen. Die zal inwoners onder meer helpen bij het opmaken van een overeenkomst met 3M. Dat is het bedrijf dat de vervuiling veroorzaakte en nu verplicht is om te saneren. 

We zoeken iemand die de technische informatie over de sanering op een menselijke manier kan overbrengen

Karel Boonen, omgevingsambtenaar Zwijndrecht

"De persoon die we zoeken moet vooral empathisch zijn", zegt Karel Boonen, omgevingsambtenaar in Zwijndrecht. "Het gaat over saneringen in de tuinen van de mensen. Die zijn dus heel ongerust en ze stellen zich heel wat vragen over hoe dat in zijn werk gaat. We zoeken dus iemand die de technische informatie over zo'n sanering op een menselijke manier kan overbrengen."

Ook de kosten voor deze consulent en zijn ondersteunend team zullen betaald worden door 3M. Er wordt geschat dat de opdracht 4 tot 5 jaar zal duren, tot alle vervuilde gronden in Zwijndrecht gesaneerd zijn.

Meest gelezen