Radio 2

Nadat brand watertank heeft beschadigd: Beveren zoekt alternatieven om regenwater op te slaan

De gemeente Beveren bekijkt verschillende alternatieven om in de toekomst regenwater op te slaan. Afgelopen vrijdag raakte een grote watertank in een tuinbedrijf in deelgemeente Melsele beschadigd na een brand. Daardoor ging zo'n twee miljoen liter regenwater verloren dat de gemeente mag gebruiken."We bekijken of we water in de winter kunnen opslaan om te gebruiken voor droge zomers", zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). 

De brand in het tuinbouwbedrijf in Melsele ontstond vrijdagmiddag wellicht tijdens slijpwerken aan de achterkant van het terrein. Een klein vonkje moet in het droge gras terechtgekomen zijn. Het vuur was snel onder controle, maar richtte toch veel schade aan, onder meer aan de wand van een grote watertank.  

In die tank zit zo'n twee miljoen liter regenwater. Omdat het tuinbouwbedrijf op dit ogenblik niets teelt in zijn serres in Melsele, was overeengekomen dat de gemeente Beveren het water mocht gebruiken om sportterreinen, pleintjes en plantsoenen te besproeien. Maar door de brand liep de tank langzaam leeg en ging het water verloren.

Radio 2

Slecht nieuws voor de gemeente

De brand is een domper voor de gemeente, die het water goed kan gebruiken nu het zo droog is. Tot voor kort werkte Beveren met gezuiverd afvalwater, maar dat mag niet meer sinds juni omdat er te veel milieurisico's zijn door PFOS. De overeenkomst met het tuinbouwbedrijf moest een oplossing bieden voor dat probleem. Maar het plan dreigt nu dus in het water te vallen. 

Twee bedrijven hebben intussen hun waterreservoir aangeboden, dus dat is zeer welkom

Marc Van de Vijver, burgemeester Beveren

"Twee bedrijven hebben intussen hun reservoir aangeboden, dus dat is zeer welkom", zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). "Daarnaast moeten we in ons beleid opnemen dat we in de winter meer water moeten opslaan in grotere reservoirs om dat in de zomer te gebruiken."

De gemeente laat nu onderzoeken hoe dat kan. "Ik heb de opdracht gegeven om te bekijken wat technisch en financieel mogelijk is op vlak van reservoirs. Het hangt natuurlijk altijd af van zomer tot zomer, maar in de toekomst zullen we meer en meer extreme weersomstandigheden krijgen"

kasto80

Meest gelezen